Confidenţialitate

Premierul neagă că a discutat cu Patriarhul despre Pelerinajul de Sf. Dimitrie | AUDIO

Premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu Patriarhul Daniel, marţi seara.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat pentru Europa FM că întâlnirea a avut loc la inviţia premierului şi că subiectul a fost organizarea Pelerinajului de Sf Dimitrie, în Bucureşti.

“A avut loc o întâlnire între Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi domnul premier Ludovic Orban, care a invitat la dialog personal pe marginea desfăşurării acestui eveniment.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contactat de Europa FM, premierul admite că s-a întâlnit cu Patriarhul, dar susține că au discutat alte subiecte.

Ludovic Orban: Întâlnire cu Patriarhul Daniel am periodic, dar nu s-a luat o decizie legată de Sf. Dumitru. Nu este o întâlnire dedicată discuției despre Sf. Dumitru.

Europa FM: Și totuși, pelerinajul va avea loc, deși inițial s-a spus că nu va avea loc pentru că riscul este foarte mare.

Ludovic Orban: V-am spus că nu s-a luat nicio decizie. De unde ați tras concluzia? Verificați despre ce este vorba. Nu am angajat niciun fel de înțelegere până acum.

Europa FM: Tocmai am primit un comunicat din partea Patriarhiei, în care se spune că pelerinajul va avea loc.

Ludovic Orban: Este un comunicat al Patriarhiei, nu al Guvernului.

Europa FM: Dvs. personal ați spus acum o săptămână că pelerinajul este mult prea riscant.

Ludovic Orban: Și eu ce am spus, doamnă? Este un comunicat al Patriarhiei, nu al Guvernului. Deocamdată nu am luat nicio decizie legată de Sf. Dimitrie. Cum să aprob? Vedeți vreun document? Guvernul acționează prin decizii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 12 octombrie, premierul Ludovic Orban spunea că riscul organizării pelerinajului este foarte mare, pentru că , de obicei, cei care iau parte sunt oameni în vârstă, expuşi unor riscuri foarte mari.

Reacţia Bisericii Ortodoxe a fost atunci foarte dură, vorbind despre  ” un excesiv superior dispreţ al autorităţilor” .

Pe 22 octombrie, Patriarhia anunţă că Pelerinajul de Sfântul „Dimitrie cel Nou” se organizează în Capitală, dar cu reguli stricte de protecție.

Premierul susţine, aşadar, că nu a dat nici o aprobare în acest sens.

În schimb, primarul în funcție al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că a aprobat un protocol cu Patriarhia privind pelerinajul.

„La activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”, se arată în protocolul încheiat de PMB cu Patriarhia Română.

Potrivit documentului, persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcare la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpi vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.

„Numărul participanților: circa 500 de persoane la un moment dat”, se mai stipulează în protocol.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune pentru Europa FM că persoanele care vor sta la coadă la moaşte nu riscă mai mult decât cei care stau la coadă la supermarket şi că la pelerinaj vor fi respectate reguli stricte.

Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu apreciază că guvernanții nu au învățat nimic din experiența pelerinajului organizat în pandemie la Iași, de Sfânta Parascheva.

Cristian Tudor Popescu: La fel ca la Iași, se aplică programul ”Moașta numai cu buletinul”, ceea ce este o discriminare. Corect era să se interzică complet pelerinajul. Domnul Orban nu a învățat nimic, sau nu l-a interesat, pentru că au loc alegeri. Cele mai grotesc, dezgustătoare cuvinte care se pot auzi în aceste zile sunt: ” Trebuie să protejăm oamenii”. Nu interesează pe nimeni în acest moment cine mai moare și cine trăiește. Pe ei îi interesează voturile.

Reporter: Biserica de ce nu renunță?

Cristian Tudor Popescu: Pentru că politicienii trăiesc de pe urma voturilor și Biserica de pe urma clienților ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.