Premierul, martor in Dosarul ‘Fraude la referendum’ (AUDIO)

Victor Ponta va fi citat ca martor în același dosar în care e inculpat vicepremierul Liviu Dragnea.

Procurorii DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că ar fi pus la punct un sistem național de influență prin care ar fi fraudat votul de demitere a președintelui Traian Basescu, din 29 iulie 2012.

Vicepremierul și alte 74 de persoane au fost trimise în judecată în 2013. De atunci, unele și-au recunoscut fapta, au fost date primele condamnări cu închisoarea și au fost anulate mai multe voturi. Următorul termen în acest dosar se va judeca pe 23 februarie. Până la acest moment, instanţa nu a hotărât însă când îl va cita pe Victor Ponta.

La termenele trecute, cei mai mulți dintre martorii audiați au spus că nu au votat la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu.

Pe 5 februarie, Liviu Dragnea cerea audierea premierului şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

În acest dosar, anchetatorii au identificat 10 metode folosite pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnături.

Conform rechizitoriului, vicepremierul ar fi urmărit astfel să obțină o prezență de minimum 60% la votul de la referendum, pentru a fi sigur de validarea acestuia.

Cu ajutorul unui sistem informatic, a unor președinți și membri ai secțiilor de votare, coordonați de responsabili locali și județeni ai PSD, Dragnea ar fi știut în fiecare oră care sunt secțiile de vot în care prezența era slaba. Același sistem a asigurat comunicarea de ordine și recomandări cu conținut ilicit, pentru mărirea artificială a numarului de votanți – susțin procurorii.

În plus, rechizitoriul arată că autoritățile aflate sub controlul politic al PSD ar fi făcut presiuni asupra personalului din birourile secțiilor de votare pentru a falsifica semnăturile și CNP-urile alegătorilor pe listele de vot, uneori și în numele unor persoane decedate. Scopurile urmărite erau introducerea în urne a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători, folosirea ilegală a urnei mobile și practicarea votului multiplu.

Liviu Dragnea a negat că ar fi îndemnat la lucruri nelegale sau incorecte și a spus că nu știe despre morții care ar fi votat la referendum.