Confidenţialitate

Premierul luxemburghez se căsătorește cu partenerul său de viață

Premierul luxemburghez devine, astăzi, primul lider în exerciţiu din Uniunea Europeană şi al doilea din lume care se căsătorește cu o persoană de acelaşi sex.

În vârstă de 42 de ani, Xavier Bettel şi partenerul său, arhitectul belgian Gauthier Destenay, se numără între primii homosexuali care îşi vor exercita dreptul de a se căsători de când Marele Ducat.

Surse apropiate cuplului au declarat că ceremonia va fi una restrânsă.

De profesie avocat, Xavier Bettel devenea, prelua – la 38 de ani – conducerea primăriei oraşului Luxembourg, vorbind deschis despre sexualitatea sa, al cărei rol l-a minimizat.  “Am doar o viaţă şi nu vreau să mă ascund”, a mărturisit acesta la acea vreme.

În urmă cu 18 luni, el a preluat șefia guvernului după ce partidul său de centru-dreapta a câştigat alegerile care au pus capăt celor 19 ani petrecuţi la putere de Jean-Claude Juncker, devenit între timp șeful Comisiei Europene.

Mic stat şi în cea mai mare parte catolic și conservator, Marele Ducat de Luxemburg a legalizat mariajele între persoane de același sex în urmă cu câteva luni.

În 2010, Johanna Sigurdardottir, șefa guvernului islandez la vremea respectivă, devenea cel dintâi lider al lumii care s-a căsătorit cu o persoană de acelaşi sex.