Confidenţialitate

Premierul Florin Cîțu amenință Parlamentul că va începe să guverneze prin ordonanțe de urgență | AUDIO

La 6 luni de la preluarea putere de către Coaliația de Guvernare formată din PNL, USR PLUs și UDMR, principalele obiective asumate de cele trei partide sunt tot în stadiul de proiecte.

Printre proiectele de reformă asumate de noua putere, anul trecut, se află adoptarea Legilor Justiției, cerute de Comisia Europeană, în cadrul MCV.

Ele includ inclusiv desființarea secției Speciale de anchetare a magistraților, iar de aceste schimbări legislative depinde inclusiv eliminarea mecanismului de cooperare și verificare pentru România.

Premierul Florin Cîțu a explicat la TVR că sunt și alte reforme care așteaptă votul parlamentarilor:

”Sunt mai multe legi care au trecut de guvern și în Parlament s-au blocat.

Și cum se explică?

Păi, nu se explică. Dar eu vreau să fac reforma, am pornit cu acest avânt pentru reformă. De exemplu, deființarea SIIJ – a trecut de Guvern, este blocată în Parlament. Abrogarea legii PSD care interzicea  investițiile străine în firmele cu capital românesc. Am trecut-o de guvern, e blocată în Parlament. Alocații, la fel. Sunt lucruri care trebuiesc rezolvate pentru că ne-am asumat reforma cu toții”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, premierul amenință că va impune schimbările asumate prin ordonanțe de urgență.

”Guvernul are un apetit mai puternic pentru reformă, ceea ce înseamnă că, de acum încolo, va trebui să facem reformă prin ordonanțe, în loc să facem prin Parlament. 

Este o politică pe care PNL a criticat-o de-a lungul vremii.

Exact, dar altă soluție nu văd pentru că au trecut șase luni și vreau să facem reformă în România, pentru că timpul trece și ne vom trezi peste doi ani de zile când apetitul pentru reformă va scădea. Dar nu se poate să mergem la drum toți, să spunem că vrem să facem reformă, vrem un stat suplu, vrem investitori străini, iar în Parlament să descoperim alte valori

 Cine e responsabil de această situație?

Deocamdată, cred că noi, toți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Cristian Pantazi, de la G4Media, spune că amenințările premierului trebuie privite însă și din perspectiva candidaturii sale la funcția de președintele al PNL. Florin Cîțu vrea să-l detroneze pe Ludovic Orban, care este însă și președinte al Camerei Deputaților, așadar responsabil de calendarul adoptării legilor în Parlament:

”E o poziționare a premierului Cîțu care are legătură atât cu lupta internă pentru șefia PNL și cu activitatea lui de premier, până la urmă. Pentru că el este cel care trebuie să meargă la partenerii României, la Comisia Europeană, la statele membre, și să dea explicații de ce România, la șase luni de la preluarea puterii de către noua coaliție de guvernare nu a rezolvat aproape nimic din problemele pe care promisese că le rezolvă, nu a promovat nici o reformă din cele pe care promisese că le va promova”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru