Confidenţialitate

Premierul Cîţu: Acest val patru nu ar trebui să se întâmple. Nu voi închide economia!

Premierul Florin Cîţu susţine că un al patrulea val al pandemiei “nu ar trebui să se întâmple” în România.

Șeful executivului a avertizat că, dacă va creşte rata de infectare, se poate reveni la unele restricţii, dând totuși asigurări că nu va “închide economia”.

“Acest val patru nu ar trebui să se întâmple. Trebuie doar să mergem să ne vaccinăm, este foarte important! Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi şi, de aceea, când s-a terminat valul trei am spus Ministerului Sănătăţii să nu reducă tot ceea ce aveam pregătit pentru Covid, spaţii ATI Covid, deci ar trebui să fie pregătiţi”, a declarat Florin Cîţu, marţi seară, la Digi 24.

Potriivt lui, dacă incidența infecțiilor cu SARS-CoV-2 va crește, “revenim exact la condiţiile pe care le aveam înainte”.

“Nu putem însă să restricţionăm [doar] pentru persoanele vaccinate, va fi mai complicat. Sunt persoane vaccinate, care au înţeles mesajul (…) Astăzi, vorbim de o populaţie a României care este vaccinată şi o populaţie a Românei care, eu sper, că se va vaccina în perioada următoare ca să nu ajungem iarăşi la 1 la mie. (…) Unele lucruri se vor face, depinde unde ajungem, vor trebui să fie pentru toată lumea. Circulaţia noaptea, de exemplu, dacă ajungem din nou la acest lucru. Nu spun că vom ajunge acolo, dar este un exemplu, nu putem să o facem doar pentru vaccinaţi sau nevaccinaţi”, a precizat premierul.

“Am văzut colegii mei că au venit cu mai multe propuneri. Eu vreau să spun că voi face exact ceea ce am făcut şi data trecută, când au fost multe propuneri pe masă, dar am ales, zic eu, cele mai bune (…) Am ales nişte opţiuni care nu au închis nici economia şi au şi stopat valul trei. Ce pot să vă spun foarte clar, pentru că acum nu avem nicio soluţie şi nu are sens să discutăm ceva ce încă nu este decis, vom spune ce vom decide. Ceea ce pot să spun foarte clar este următorul lucru: nu vom mai închide… eu nu voi închide pieţele agroalimentare, asta trebuie să fie foarte clar! Nu voi închide mall-urile, asta iarăşi trebuie să fie foarte clar. Nu voi închide economia, asta este iarăşi foarte clar (…) Asta le garantez românilor”, a insistat Florin Cîțu, potrivit căruia eventuale noi decizii vor fi luate în funcţie de evoluţia situaţiei sanitare.