Premierul Cioloş promite mai multă transparenţă în activitatea instituţiilor din subordine

Întrebat, la finalul unei şedinţe informale de guvern, despre sponsorizările de care a beneficiat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, premierul le-a calificat drept „derapaje”.

Dacian Cioloş consideră că astfel de practici există şi în alte instituţii, cerându-le miniştrilor să adopte măsurile pe care le consideră de cuviinţă.

În întrebarea adresată şefului guvernului, jurnalistul Cătălin Tolontan făcea referire la un raport intern al IGSU pe tema sponsorizărilor, realizat în ianuarie, ale cărui concluzii – deşi nu au caracter secret – nu sunt făcute publice deocamdată.

„Le-am cerut şi miniştrilor, şi i-am asigurat de tot sprijinul, să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă ca să nu mai avem astfel de cazuri sau astfel de comportamente în instituţiile statului. (…) E păcat că s-a ajuns într-o astfel de instituţie, care este e esenţială şi care e în prima linie de fapt a asigurării siguranţei cetăţenilor, la astfel de situaţii”, a declarat premierul.

Premierul consideră că sunt multe informaţii care în prezent nu sunt publice, dar ar trebui să fie astfel.

„Vă asigur că în perioada următoare, zilele, săptămânile următoare, o să facem publice şi o să asigurăm o transparenţă din ce în ce mai mare pe mult mai multe lucruri, nu doar pentru buna informare a cetăţenilor, ca să poată să ia decizii în consecinţă, dar şi pentru că eu cred că oamenii au dreptul să ştie unele lucruri. Administraţia nu este o anexă a unei structuri politice sau instituţionale. Administraţia este un serviciu al cetăţeanului şi, din perspectiva asta, văd şi reforma administraţiei publice”, a adăugat Dacian Cioloş.

Întreaga conferinţă de presă a premierului poate fi urmărită AICI.