Premierul Canadei, în vizită la Casa Albă

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump îl primeşte luni pe premierul Canadei, Justin Trudeau.

Oficialul canadian speră să ajungă la un compromis privind liberul schimb, dar şi să îşi exprime punctele de vedere critice privind măsurile antimigrație adoptate de Trump.

“Canada va rămâne întotdeauna fidelă valorilor sale, care ne-au făcut o ţară extraordinară, un loc de deschidere şi respect”, a declarat premierul Canadei vineri.

Legăturile economice dintre cele două ţări imense, care au cea mai lungă frontieră din lume între cele două state, sunt extrem de importante: trei sferturi dintre exporturile canadiene sunt destinate vecinului sudic, iar Canada este principala destinaţie de export pentru 30 de state americane.

Renegocierea tratatului NAFTA de liber-schimb cu Canada şi Mexicul se anunţă delicată. Executivul american este evaziv în legătură cu direcţia pe care vrea să o dea negocierilor.

Susţinător fervent al liberului-schimb, Trudeau a avertizat în campania electorală americană în legătură cu izolarea şi protecţionismul.

Un alt subiect dificil se anunţă schimbarea climatică. Trump s-a înconjurat de figuri sceptice în privinţa încălzirii globale, în timp ce Trudeau a militat pentru măsuri care să contracareze fenomenul.

Dacă premierul canadian nu a comentat direct decretul lui Trump privind imigraţia, suspendat în prezent de justiţie, el a anunţat că Ottawa îi va primi “pe cei care fug de persecuţie, teroare şi război”, indiferent de credinţa lor.

Cei doi lideri sunt de acord, însă, cu proiectul de oleoduct Keystone XL, care va lega Canada şi Statele Unite, blocat de Barack Obama.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS