Confidenţialitate

Premierul britanic, aspru criticat pentru participarea la o petrecere în plină pandemie în 2020, în Downing Street 10. Dovada a apărut recent pe internet | AUDIO

Premierul britanic Boris Johnson este aspru criticat după ce presa britanică a dezvăluit că în plină pandemie mai mulți oficiali ai cabinetului său au participat la o petrecere, deși acest lucru era interzis de regulile din acel moment. Totul s-a întâmplat în decembrie 2020. Cancelaria primului ministru neagă acuzațiile, iar Poliția Metropolitană anunță că va verifica înregistrarea.

Petrecerea care a atras numeroase critici ar fi avut loc în decembrie 2020, în Downing Street 10 și a fost dezvăluită de cotidianul Daily Mirror. S-au organizat jocuri, s-a servit mâncare și băutură până după miezul nopții, susțin jurnaliștii de la acest cotidian.

Marea Britanie era în carantină în acea perioadă, iar astfel de petreceri erau interzise. De atunci, acuzațiile au fost permanent dezmințite. Însă o înregistrare din decembrie 2020 – apărută acum – o arată pe Allegra Stratton, fost secretar de presă al premierului, cum explică ce s-a întîmplat atunci.

 

„Această petrecere fictivă a fost o şedinţă de lucru (…) Și nu a fost cu distanţare socială” – spune Stratton. Înregistrarea a fost făcută în timpul unor repetiții pentru o conferință de presă făcute într-o sală nouă destinată presei.

Acum, un purtător de cuvânt al premierului susține că nu a existat nicio astfel de petrecere și că regulile Covid nu au fost încălcate. Liderul Partidului Laburist spune că dezvăluirile sunt o insultă la adresa celor care au respectat carantina și i-a cerut premierului Boris Johnson să recunoască evenimentul și să își ceară scuze. Iar al doilea partid de opoziție îi cere premierului să demisioneze.

Scandalul apare pe fondul încercării guvernului de a impune noi restricții din cauza răspândirii variantei Omicron a coronavirusului.

Sursa foto: Twitter / Boris Johnson

Citește și: Ministrul Sănătății anunță că formularul de localizare a pasagerilor (PLF) va fi operațional la 20 decembrie | AUDIO

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.