Premieră: Un părinte plăteşte daune morale pentru comportamentul din clasă al copilului său

Alin Bănceu, fost fotbalist şi membru în conducerea unei mari firme de construcţii, a fost condamnat de Judecătoria Cluj la daune morale în suma de 5.000 de lei pentru actele de violenţă fizică şi verbală exercitate de fiul său asupra colegilor dintr-o clasă pregătitoare de la Colegiul Naţional George Coşbuc.

Părinții, reprezentanţii şcolii, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Direcţiei de Protecţie a Copilului au fost chemaţi în judecată, anul trecut, de părinţii unei întregi grupe pregătitoare din Colegiul Naţional George Coşbuc, după ce au încercat fără succes să obţină mutarea copilului agresiv din şcoală, pentru violenţele fizice, psihice şi verbale pe care acesta le-a exercitat asupra colegilor în mod repetat.

Părinţii au mai cerut daune morale în valoare de 10.000 de lei, dar şi consiliere psihologică pentru agresor şi pentru victime.

Conducerea şcolii a fost acuzată că a tolerat inexplicabil purtarea copilului agresiv faţă de colegi, cât şi faţă de educatori.

Totul a culminat cu un incident în care un elev a fost izbit cu capul de sobă, având nevoie de  14-16 zile de îngrijiri medicale, intervenţie chirurgicală şi spitalizare.

Instanţa a acordat despăgubiri morale, dar a respins cererea reclamanţilor cu privire la transferul minorului într-o altă clasă ca fiind rămasă fără obiect – la un moment dat, consiliul de administrație a decis transferarea elevului problemă dar nu a pus în aplicare decizia.

Şcoala nu a luat nici o măsură pentru rezolvarea problemei.