Premieră TNB: Războiul. Cum ne schimbă și ce rămâne în urmă?

Trăim o vreme în care în lume continuă să fie puncte fierbinți, de unde vin știri despre atentate, conflicte, despre morți, despre război.

Despre război se vorbește sec, în cifre sau în știri peste care trecem cu ușurință, mai ales dacă ne gândim că – de multe ori – el se întâmplă departe de noi. Chiar și așa, însă, ne afectează, uneori foarte direct, dacă ne gândim numai la atentatele din ultima vreme care au avut printre victime și români.

De-a lungul timpului, felul în care s-au dus războaiele lumii s-a tot schimbat. Ce nu s-a schimbat, însă, sunt urmările războaielor.

Despre astfel de urmări, dar la nivel uman, la nivel emoțional, este vorba în spectacolul Războiul, de Lars Noren, care a avut o primă reprezentanție la sfârșitul săptămânii trecute, în Sala Mică a Teatrului Național.

Dramaturgul suedez nu precizează despre ce război e vorba. Nu-l plasează în spațiu sau timp. Așa că poate fi oriunde și oricând.

Povestea este a unei familii devastată de război. Un bărbat se întoarce acasă dintr-un război, când nimeni nu-l mai credea în viață. Ceea ce găsește acasă îl devastează și mai mult: trădări, sărăcie, disperare, lupta pentru supraviețuire.

În tot acest tablou, Semira, o fetiță de 12 ani, nu și-a pierdut speranța și vede lumea prin imaginea parcului de distracții Disneyland, unde visează să ajungă. Contrastul dintre realitate și vis lasă loc unei speranțe în povestea despre război.

Rolul Samirei este jucat de tânăra actriță Eliza Păuna, care dă farmec personajului și poveștii. Poate a ajutat-o foarte mult și faptul că, pe lângă actorie a făcut și teatru de păpuși, așa că a intrat perfect în rolul fetiței care încearcă să țină, într-un fel, familia unită și care vede lumea într-un mod special.

Jocul Elizei a ținut viu aproape întreg spectacolul, astfel încât, dacă lipsea câteva minute de pe scenă, reintrarea ei era așteptată.

Eliza Păuna are 26 de ani , a terminat două facultăți – actorie și teatru de păpuși, și a început să joace aproape imediat după absolvire, chiar la Teatrul Național, în piesa “Doua loturi”, regizata de Alexandru Dabija, alături de actori precum Marius Manole, Ana Ciontea, Gavril Patru.

În Războiul, distribuția este completată într-un mod fericit de Oana Predescu, în rolul mamei, Iulia Poptean – Beenina (sora Semirei), Paul Radu – Ivan și Elias Ferkin – tatăl.
Regia este semnată de Lorena Zăbrăuțanu.

Spectacolul mai poate fi văzut pe 11 și 18iunie 2017, de la ora 20.00, la Teatrul Național.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS