PREMIERĂ: „Memoria apei”, la Teatrul Național București, în regia lui Erwin Șimșensohn

„Memoria apei” (The Memory of Water), de Shelagh Stephenson, are premiera în zilele de 6 şi 7 mai 2016, de la ora 20.00, la Sala Pictură a Teatrului Național București. Marți, 3 mai, la ora 16.50, regizorul Erwin Şimşensohn prezintă în rubrica „Sus cortina!”, la Europa FM, noul spectacol de la TNB.

***

Piesa, distinsă cu premiul Laurence Olivier în anul 2000, este pusă în scenă la noi de regizorul Erwin Şimşensohn, după o serie de montări internaţionale (Londra, München, Chicago, New York). Scenografia îi aparține Alinei Herescu iar muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

„Memoria apei” (The Memory of Water), de Shelagh Stephenson este povestea a trei surori care se întâlnesc pentru a-și înmormânta mama. O poveste de familie, dar nu una senină, spune regizorul Erwin Şimşensohn:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Realismul piesei se contopește foarte bine cu o atmosferă suprarealistă creată în anumite secvențe din spectacol. Punerea în scenă este, în cele din urmă, una realistă, ușor de înțeles și captivantă, mai spune Erwin Şimşensohn.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Erwin Şimşensohn spune în interviul acordat Europa FM că a fost atras de profunzimea textului și de profunzimea relațiilor dintre oameni descrise:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

main_7M2A8989


Memoria apei vă invită la o călătorie, puţin comodă, în universul interior al fiecăruia. Un spectacol pentru suflet, fluid dar şi alunecos, despre relaţiile de familie, despre regăsire şi acceptare din iubire, cu drumuri şerpuite, ocolişuri şi frustrări, un periplu dramatic presărat cu momente de un haz nebun, în care călăuze vă vor actorii: Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu / Natalia Călin, Raluca Aprodu, Diana Dumbravă, Marius Manole, Andrei Finţi. Memoria vieţii şi memoria apei par să se unească în acest spectacol, în micul univers ameninţat să fie, într-o bună zi, înghiţit de ape…Teatrul Național București


Memoria apei a fost montată pentru prima dată în 1997 la Hampstead Theatre din Londra, a cunoscut o versiune cinematografică în anul 2002 cu titlul „Before You Go”, cu Julie Walters în distribuţie, şi este cea dintâi dintre piesele autoarei Shelagh Stephenson.

main_medeea_3


Dintre precedentele realizări ale lui Erwin Şimşensohn, discipol al regizorilor Cătălina Buzoianu şi Felix Alexa, cursuri absolvite în 2003 la UNATC, urmate de un Workshop de antropologie teatrală, cu Eugenio Barba, în Danemarca, amintim câteva spectacole realizate în Bucureşti şi în ţară: Francesca a fost răpită de Dario Fo,2002, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Născut vinovat de Ari Roth, 2003, Teatrul Luni de la Green Hours, Yentl de Isaac Bahevis Singer, 2013 şi În vizită la domnul Green de Jeff Baron, 2014, la Teatrul Evreiesc de Stat, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, Teatrul “Maria Filotti”, Brăila şi Trilogia belgrădeană de Biljana Srbljanovic, Teatrul Dramatic “Fani Tardini”, Galaţi – ultimele trei fiind realizate în 2015, precum şi recenta premieră cu Aniversarea de Jeroen van den Berg, de la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani. Teatrul Național București


 main_7M2A9170

 „Memoria apei” (The Memory of Water), de Shelagh Stephenson

Shelagh Stephenson este la fel de apreciată şi pentru dramaturgia dedicată teatrului radiofonic. La BBC a avut o serie de realizări notabile, dintre care Five Kinds of Silence (1996) a fost răsplătită cu premiul Writer’s Guild pentru cea mai originală piesă radiofonică şi cu Sony Award pentru „cea mai bună piesă de teatru.


Erwin Șimșensohn

Erwin

Spectacole regizate la TNB

“Memoria apei” de Shelagh Stephenson, 2016

 Regie de teatru

“Aniversarea” de Jeroen van den Berg, Teatrul “Mihai Eminescu”, Botoșani, 2016

“Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanovic, Teatrul Dramatic “Fani Tardini”, Galați, 2015

“Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, Teatrul “Maria Filotti”, Brăila, 2015

“Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, Teatrul Național Târgu-Mureș, 2015

“În vizită la domnul Green” de Jeff Baron, Teatrul Evreiesc de Stat, 2014

“Yentl” de Isaac Bahevis Singer, Teatrul Evreiesc de Stat, 2013

“Născut vinovat” de Ari Roth, Teatrul Luni de la Green Hours, 2003

“Francesca a fost răpită” de Dario Fo,Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2002

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS