Confidenţialitate

Premieră în România: mucurile de țigară vor fi reciclate

300 de scrumiere stradale au fost amplasate, pentru început, în intersecțiile, stațiile de transport în comun și în zonele aglomerate din sectorul 3 al Capitalei.

‘’Fii cu noi, nu fi gunoi!’’ scrie pe cutiuțele roșii atașate de stâlpi, în zonele aglomerate din sectorul 3.  Autoritățile speră să îi convingă pe fumători să nu mai arunce chiștocul pe jos, fapt sancționat cu amenzi între 2000 și 5000 de lei.

În unele zone din sectorul 3, scrumierele s-au umplut deja nu doar cu mucuri de țigară, ci și cu hârtii și ambalaje.

Andrei Dinescu, director de marketing al organizației nonguvernamentale Green Academy a explicat recent ce se va întâmpla cu mucurile de țigară colectate din sectorul 3 al Capitalei: ”Mucurile de țigară vor fi coincinerate, împreună cu alte deșeuri cu capacitate calorifică ridicată care nu pot fi reciclate, astfel, reducându-se cantitatea de combustibili fosili folosită în fabricile de ciment. Reziduul material rămas este folosit ca materie primă în mixul de producție a cimentului. Practic, acestea intră în fabrica de ciment și de acolo nu iese niciun deșeu care să ajungă la groapa de gunoi”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Valorificarea energetică a mucurilor de țigară  este o tehnologie dezvoltată recent în Canada și Statele Unite, dar și în câteva țări din Europa, cum ar fi Franța, Germania  și Marea Britanie.