Premieră în Republica Moldova: un pedofil a fost condamnat la castrare chimică

Inculpatul a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare. Cu trei luni înainte de a ieși din închisoare, bărbatul va fi castrat chimic.

La sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii au emis decizia de a castra chimic un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a violat o fetiță de opt ani.

Expertiza psihiatrică a arătat că bărbatul este sănătos și responsabil, chiar dacă anterior el a suferit anumite tulburări psihice și a fost tratat într-un spital de psihiatrie. Agresorul nu și-a recunoscut vinovăția, dar procurorii au avut suficiente dovezi pentru a obține condamnarea lui. Astfel, bărbatul a primit 19 ani de închisoare. Cu trei luni înainte de a ieși din pușcărie, el va fi castrat chimic.

Sentința este o premieră pentru Republica Moldova odată cu intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a noului Cod Penal. Potrivit documentului, castrarea chimică poate fi atât obligatorie sau la discreția instanței în funcție de gravitatea cauzei. Dacă pedofilul a mai fost condamnat anterior, victima are sub 14 ani sau ea se află sub tutela făptuitorului, castrarea chimică devine obligatorie.