Premieră în Arabia Saudita: O femeie a fost aleasă la Mecca

În Arabia Saudită, o femeie a fost aleasă pentru prima dată în istoria țării în funcția de consilier municipal. Sambata au avut loc, în premieră, alegeri la care au avut voie să participe și femei, atât la vot cât și să candideze.

Autoritățile electorale locale au anunțat-o pe Salma bent Hizab al-Oteibi câștigătoare în alegeri. Ea a fost aleasă pentru un mandat în Consiliul Municipal Madrakah, o localitate din regiunea în care se află Mecca, considerat primul loc sacru al islamului.

Candidaţii şi candidatele s-au înfruntat în vederea obţinerii unui mandat în cele aproape 300 de consilii municipale – organisme cu puteri limitate, singurele din regat alcătuite din reprezentanţi aleşi.

Arabia Saudită este ultima ţară din lume care nega femeilor dreptul la vot sau de a candida într-un scrutin. De altfel, regat este condus conform unei viziuni foarte stricte a islamului, potrivit căreia femeile nu au dreptul să conducă mașina și trebuie să obțină acordul unui bărbat pentru a munci sau a călători.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS