Confidenţialitate

Pregătiri pentru Ziua Marinei

Militarii români se pregătesc pentru ca pe 15 august, de ziua Marinei, să asistăm la un asalt asupra țărmului, cu elemente spectaculoase – scafandri vor fi lansați la apă din elicoptere, iar cerul va fi brăzdat de avioane MIG 21 lancer, F16 , Eurofighter Typhoon și de elicopterele Puma naval.

Odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, este celebrată și Marina Română. Ziua Marinei aduce ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane și jerbe de flori la monumente reprezentative, exerciții demonstrative, jocuri marinărești, spectacole artistice și jocuri de artificii, care vor avea loc în principalele porturi maritime și fluviale.

Forțele Navale Române organizează miercuri și joi, 14 și 15 august, o serie de activități dedicate Zilei Marinei Române.

Miercuri, 14 august, vor avea loc ceremonii dedicate eroilor marinari, astfel:

– Constanța, la Monumentul Crucea Marinarilor, începând cu ora 08.30, în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Leș.
– Mangalia, la Monumentul Marinarului Erou, de la ora 08.30.
– Tulcea, la Cimitirul Eroilor, de la ora 10.00.

Militari din Forțele Navale Române vor aduce în atenția publicului faptele de vitejie ale marinarilor care au luptat, pe Dunăre și pe mare, în Războiul de Independență, în cele două Războaie Mondiale, precum și sacrificiul suprem pe care marinarii l-au făcut, de-a lungul timpului, în toate activitățile de instruire și în misiunile desfășurate pe întinderile albastre ale apelor.

Joi, 15 august, pe faleza din Constanța va avea loc, între orele 9.45 și 12.30, Exercițiul Naval Întrunit „Forțele Navale Române 19”, în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Leș.

La exercițiu vor lua parte și aeronave ale Forțelor Aeriene Române (F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aeriene „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță”, și elicoptere IAR-330 Puma, aparținând Bazei 57 Aeriene).
Între orele 12.30 și 15.00, în Portul Turistic Tomis vor fi organizate jocuri marinărești.

Pe faleza din fața Comandamentului Flotei, între orele 20.00 și 21.00, va avea loc un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 (Portul Constanța) – faleza Cazinoului – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu și retur, până la Comandamentul Flotei, concomitent cu un spectacol inedit de lansare de lampioane de la bordul navelor militare ancorate în apropierea falezei.

Exerciții demonstrative vor avea loc joi, 15 august, și la Mangalia, Tulcea, Brăila și Galați. Porturile Brăila și Tulcea vor fi survolate de aeronave de școală și antrenament IAR 99 Șoim, aparținând Bazei 95 Aeriene „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”.

În București, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), zona debarcader, se va desfășura, începând cu ora 8.45, o ceremonie militară și religioasă.