Pregătiri în Rusia pentru parada de 9 mai

În Capitala rusă pregătirile pentru ceremoniile de mâine continuă. Pe 9 mai, ruşii marchează 70 de ani de la victoria împotriva nazismului, în 1945.

La Moscova, va fi o amplă desfășurare de forțe, peste 16.000 de militari urmând să defileze în Piaţa Roşie, alături de sute de echipamente militare.

Anul acesta, în parada din Piaţa Roşie sunt angrenaţi 16.500 de militari ruși. În materie de tehnică de luptă, “vedetA” acestui spectacol este tancul T-14, despre care Moscova spune că ar fi cel mai puternic din lume. Un alt element de noutate va fi racheta balistică intercontinentală de tip Yars. Mii de moscoviţi au venit să le vadă în timpul repetiției pentru parada din 9 mai.

Totuși, prezentarea armamentului rus de ultimă generaţie are loc într-un context internaţional delicat, în care Kremlinul este acuzat de agresiune militară împotriva Ucrainei.

Alipirea Crimeii la Rusia și politica dusă în ultimii ani de președintele Vladimir Putin au fost criticate de cancelariile occidentale. Așa se explică de ce, la parada de Ziua Victoriei, mulți lideri occidentali, între care și cancelarul german Angela Merkel, au declinat invitaţia de a veni la Moscova. Merkel va ajunge totuși la Moscova duminică, pentru a depune o coroană cu flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Raul Castro, președintele Cubei, este unul dintre puţinii demnitari străini care participă la ceremoniile de mâine. La festivităţi va fi prezent și secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS