Confidenţialitate

Pregătește PSD grațierea corupților? PNL: ”Revenim la situația creată de ordonanța 13”

Șeful Comisiei Juridice din Senat, Șerban Nicolae, a pregătit mai multe amendamente care ar modifica Legea grațierii, dezbătută în prezent în Parlament.

Unul dintre acestea prevede că pot fi grațiați și cei condamnați pentru corupție, inclusiv pentru luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.

”E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă puşcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Raţiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide… Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituţiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat Şerban Nicolae.

Șerban Nicolae a refuzat să spună care a fost raţiunea conform căruia a depus amendamentul respectiv . Ulterior a adăugat către jurnaliști că ”oricum fac speculaţii”.

Oricum veţi spune iar minciuni, cum aţi mai spus”, i-a spus Șerban Nicolae unui jurnalist.

Întrebat dacă a discutat cu conducerea PSD înainte să depună acest amendament, Șerban Nicolae a spus că nu.

”Dacă aveam girul partidului aş fi făcut o propunere în numele grupului parlamentar PSD. Sunt subiecte în dezbatere”.

Senatorul PSD a precizat că aproximativ 2.700 de persoane ar putea beneficia de efectele legii privind graţierea unor pedepse.

Reacția PNL

„Revenim la situația creată de ordonanța 13”, spun liberalii. PNL anunță că se va opune proiectului și că va propune respingerea acestuia.

Senatoarea Alina Gorghiu, membră a Comisiei Juridice din Senat, a declarat la Europa FM că ”grațierea a devenit o obsesie” pentru PSD.

”Știți foarte bine că din 2013, PSD tot revine la episodul grațiere colectivă, însă, acum, amendamentele fac referire la un lucru pe care nimeni nu a îndrăznit să-l spună din PSD cu voce tare, însă l-au scris. L-a scris Șerban Nicolae acest amendament. Sunt convinsă că fără girul liderului absolut, Liviu Dragnea, nici nu și permitea să facă aceste amendamente, dar amendamentul spune că se vor grația toate faptele de corupție și de abuz în serviciu și de conflict de interese. Va produce un efect de spălare a unor politicieni, începând cu Dragnea”, a declarat Alina Gorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-ar dori și alte modificări, grațierea în întregime a pedepselor de până la 3 ani inclusiv (față de 5 ani, cât prevede acum proiectul). Însă, ar urma să beneficieze chiar și condamnații cu pedepse mai mari. În cazul celor de până la 7 ani inclusiv și a căror executare a început, se aplică legea grațierii dacă perioada rămasă de executat este mai mică de 3 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amendamentele vor fi discutate marți în ședința Comisiei Juridice a Senatului.

”Mai sunt câteva aspecte tehnice care cred că trebuie discutate. De exemplu, aplicarea grațierii privește fapte săvârșite până la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică inclusiv cele săvârșite în prezent în contextul discuției despre aprobarea unei legi a grațierii, dovadă de iresponsabilitate. E un îndemn la încălcarea legii făcut în mod public, asumat de colegii noștri din majoritatea parlamentară”, a precizat Alina Gorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputata PNL Alina Gorghiu consideră că – dacă majoritatea PSD-ALDE va vota amendamentele – singura soluție rămâne referendumul privind Justiția anunțat de șeful statului.

”E prima dată când spun că mă bucur că încă nu s-a demarat referendumul cu privire la lupta anticorupție și la integritatea persoanelor în funcții publice. S-ar putea să fie, după un vot majoritar al PSD în Parlament, singura pârghie prin care să ne mai putem opune la genul acesta de demersuri”, a mai declarat Alina Gorghiu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spune inițiatorul, senatorul Șerban Nicolae? „Rațiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide. Nu e niciun secret”, a declarat politicianul.

Întrebat dacă amendamentele au fost discutate în partid, Șerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect iar jurnaliștilor le-a dat replica: „Câinele moare de drum lung și unii de grija altora”.

Mâine ( Marți, 7 martie) în Comisia Juridică a Senatului vor fi centralizate amendamtele, inclusiv de la Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Judecătorilor și Asociația Penitenciarelor. Partidul Național Liberal a anunțat că va propune respingerea proiectului.