Confidenţialitate

Predoiu: Dezastrul din cazul Țăndărei trebuie avut în minte când se legiferează în domeniul penal

Ministrul Justiției a spus, marți, că „dezastrul inacceptabil și rușinos” din cazul Țăndărei trebuie avut în minte „de cei care au datoria să depisteze, investigheze, inculpe, judece și condamne” persoanele care sunt implicate în traficul de ființe umane.

Conform unui comunicat de presă al MJ, Cătălin Predoiu s-a întâlnit, sediul Ministerului, cu ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.

Cu această ocazie, au fost abordate teme care ţin de cooperarea judiciară bilaterală, aderarea Marii Britanii la Convenția de la Lugano și combaterea traficului de ființe umane.

La finalul întâlnirii, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că „gravitatea traficului de ființe umane și dispariția de persoane reclamă o acțiune concertată și energică de combatere din partea tuturor instituțiilor de aplicare a legii din România. Combaterea până la dispariția treptată a acestui fenomen trebuie să fie o prioritate a întregului sistem de apărare și aplicare a legii”.

În acest context, Predoiu a spus că Ministerul Justiției lucrează la un document de politică publică pe această temă, care își propune identificarea soluțiilor legislative și instituționale pentru a confrunta mai eficient pe cei care comit astfel de infracțiuni.

„Acest fenomen nu trebuie abordat rutinier, ci în logica unei combateri plenare, continue, energice, până când acesta rămâne o amintire, infractorii ajung după gratii și victimele sunt recuperate pentru o viață normală. Dezastrul inacceptabil și rușinos din cazul Țăndărei trebuie avut permanent în minte de cei care au datoria să depisteze, investigheze, inculpe, judece și condamne rapid când sunt probe, pe cei care comit astfel de infracțiuni.

Sper ca toți cei care manifestă o grijă specială pentru drepturile infractorilor să manifeste aceeași grijă și pentru drepturile victimelor traficului de persoane, inclusiv atunci când se legiferează în domeniul dreptului penal. Și în acest domeniu beneficiem de cooperarea internațională cu statele europene. Depinde numai de noi să reușim”, a mai spus sursa citată.