Confidenţialitate

Precizări DSU despre măsurile impuse persoanelor care se întorc din țări cu risc epidemiologic ridicat

La solicitarea Asociației care reprezintă agențiile de turism (ANAT), Departamentul pentru Situații de Urgență a oferit, vineri seara, precizări despre măsurile impuse persoanelor care se întorc din țări cu risc epidemiologic ridicat, unde incidența cazurilor de SARS-CoV-2/Covid este mare.

“1. Regulile privind stabilirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat fac obiectul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021, cu modificările și completările ulterioare, care prevede, în detaliu, categoriile de persoane cărora urmează să le fie aplicată măsura carantinei precum și a categoriile de persoane care sunt exceptate de la măsurile menționate anterior, toate acestea, în funcție de nivelul de clasificare a ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic din care sosesc.

2. Așadar, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) conduce la:

– exceptarea totală de la carantină a persoanelor care sosesc din zonele Galbene de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;
– exceptarea totală de la carantină a copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele Galbene sau Roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. e) și art. 5 lit. e) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;
– exceptarea parțială a persoanelor care rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și care sosesc din zonele Roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 5 lit. c din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.
– exceptarea parțială a cetățenilor străini și apatrizilor, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană) și rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) conform prevederilor art. 3, alin. (2) lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.

În concluzie, întrucât solicitarea inițială a avut ca obiect transmiterea unor propuneri de a lua în considerare introducerea testării rapide, ca metodă alternativă pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în prezent prin HCNSU 43/2021, respectiv propunerea de a modifica limita de vârsta până la care minorii sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui teste negativ RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei DSU s-a rezumat la transmiterea unui răspuns care să conțină informații, la nivel general, cu privire la exceptările de care beneficiază persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fără a se circumstanția pentru fiecare situație în parte.

Totodată, în scopul unei informări complete a cetățenilor precizăm faptul că toate informațiile legate de ultimele hotărâri adoptate de CNSU, datele la zi privind situația epidemiologică la nivel național, întrebări frecvente și multe altele pot fi regăsite pe canalul stirioficiale.ro, principală sursă de informare oficială privind pandemia de COVID-19 în România, încă de la debutul acesteia pe teritoriul național”, transmite DSU.

La 12 iulie, ANAT a transmis o adresă către Guvernul României prin care solicita sprijinul pentru susținerea, în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turiști străini și pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor.

ANAT a susținut că informațiile primite de la DSU în răspunsul la adresa trimisă “se bat cap în cap cu hotărârea CNSU”.