Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, marți, prin vot secret, pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Acesta a fost ales cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.

”Mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viață. Însă astăzi Îi mulțumesc și pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultarea de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei treizeci de ierarhi care m-au votat să arunc mreaja de cealaltă parte a corăbioarei și să vâslesc în marea învolburată a Ortodoxiei din dulcea Bucovină, considerată a fi un fel de pământ al făgăduinței românesc”, a transmis Calinic Botoşăneanul după ce s-a anunțat rezultatul votului.

Pentru acelaşi post a mai candidat şi Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cele două propuneri au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din data de 11 iulie.

Calinic Botoşăneanul s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. După liceu și stagiu militar, în 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în 1984 a fost tuns în monahism. În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.

În mai 1986 a fost hirotonit diacon, iar la 15 august a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În octombrie 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca. La 25 ianuarie 1991 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar la 25 martie a fost hirotonit întru arhiereu.

În perioada 1992-1995 a frecventat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene. În perioada 1994-1998 a urmat cursurile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei”, Iaşi. În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat în Filosofie, în cadrul Universității „Al. I. Cuza”. În anii 1998 și în 2004 a obținut titlul de Doctor în Filosofie, cu calificativ maxim, la două specializări.

Din 1995 și până în 2020, Calinic Botoşăneanul a publicat aproape 50 de cărți.

FOTO: Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS