Confidenţialitate

Prahova: Rafinăria Vega, amendată după poluarea din Ploieşti

Rafinăria Vega a fost amendată de Garda de Mediu Prahova cu suma de 100.000 de lei în urma unui control efectuat pe fondul mai multor sesizări ale cetăţenilor din Ploieşti despre un miros greu de produse petroliere care a persistat în oraş.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au constatat efectuarea unor lucrări de ecologizare a batalurilor.

“Mai multe sesizări în care cetăţenii din Ploieşti reclamau prezenţa unui nor de praf alb în atmosferă şi a unui miros greu de produse petroliere i-au pus în alertă pe comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova, care, în data de 04.06.2021, au demarat un control la rafinăriile din Ploieşti, pentru a stabili cauza acestui disconfort. În timpul verificărilor, s-a constatat că, în zona batalurilor care aparţin unuia dintre operatori, se efectuau lucrări de ecologizare, existând emisii de praf alb în atmosferă (provenit din fluxul tehnologic de tratare a gudroanelor acide şi din procesul de amestecare a varului cu gudroane în batal), precum şi un miros specific. Pentru neregulile constatate, respectiv neîndeplinirea măsurii trasate de comisarii GNM la controlul anterior privind limitarea dispersiei emisiilor de praf în atmosferă, GNM-CJ Prahova a aplicat o sancţiune contravenţională de 100.000 lei, conform OUG195/2005”, potrivit unui comunicat.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova a informat, vineri, că la Ploieşti au fost înregistrate creşteri ale emisiilor de metan, etan, propan, butan, pentan şi hexan, iar pentru dioxidul de sulf şi particulele în suspensie s-a constatat o tendinţă crescătoare a valorilor orare faţă de cele înregistrate în mod normal în zonă.

“În staţiile automate de monitorizare continuă a calităţii aerului, staţii care fac parte din RNMCA, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu Legea 104/2011, dar s-a înregistrat o tendinţă crescătoare a valorilor orare faţă de valorile înregistrate în mod normal în zonă, pentru indicatorii: SO2 în staţia PH 5 şi PM 10 în staţiile PH 2 şi PH 5 în intervalul orar 11:00-12:00. APM Prahova a monitorizat calitatea aerului cu analizorul portabil multiparametru în zonele: Bariera Bucov-Bereasca, Bulevardul Bucureşti, zona centrală şi zona platformei industriale de nord a municipiului Ploieşti. Nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită/concentraţiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar în zona Bucov-Bereasca s-au înregistrat creşteri punctuale ale valorilor măsurate pentru indicatorii: metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8), butan (C4H10), pentan (C5H12), hexan (C6H14). Precizăm că pentru indicatorii menţionaţi nu există valori limită în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru protecţia Mediului Prahova postat pe pagina de Facebook a instituţiei.