Confidenţialitate

Pragul pentru validarea referendumului pentru Justiție a fost atins

Pentru a fi considerat valid, referendumul trebuie să treacă de pragul de prezenţă de 30%, dar şi de cel privind voturile valide, de 25% voturi valabil exprimate. Cel puțin din punctul de vedere al numărului celor care și-au exprimat votul pentru Referendum, acesta întrunește la această oră una dintre condițiile pentru validare.

La ora 17:16 au fost înregistrați 5.483.491 de votanți, adică un procent al prezenței la urne de 30,01 %.

Legea 3/2000 prevede două praguri pentru validarea Referendumului:

1. pragul de 30% prezenţă

Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

2. pragul de 25% voturi valabil exprimate

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform AEP, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% şi 25% se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Pentru cele două scrutine, Referendumul și alegerile pentru Parlamentul European, alegătorii primesc trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

La Referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin “Da” sau “Nu” cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?