Confidenţialitate

Un alt nor de praf saharian a traversat România. Fenomenul, vizibil în zonele în care a plouat | AUDIO

Un nor de praf saharian a traversat din nou România.  Acesta s-a depus pe mașini și pe stăzi. Fenomenul este mai persistent în zonele în care a plouat. Potrivit ANM, masa de aer încărcată cu particule va persista în prima parte a zilei de astăzi și după se va deplasa spre nord-est. Norul de praf din Sahara a acoperit și o mare parte a Greciei, într-unul dintre cele mai grave episoade de acest gen, potrivit oficialilor.

Iris Răducanu, meteorolog ANM: „Concentrațiile au fost de data aceasta mai mari”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Încă de la primele ore ale dimineții, locuitori din mai multe zone ale țării au observant un strat de praf fin, pe alocuri roșiatic, pe mașini și pe străzi.

Praful s-a depus în zonele în care a plouat. În Bucuresti au căzut și 14 litri pe metru pătrat.

Deși România s-a mai confruntat cu astfel de episoade, de data aceasta circulația aerului a favorizat avansul masei de aer cu particule de praf saharian, direct către sud-estul Europei.

„Concentrațiile au fost de data aceasta mai mari, a fost antrenat ceva mai mult praf saharian, chiar spre țara noastră. Data trecută ne-a mai ocolit așa, a fost mai mult prin vest și a ajuns și la noi, dar acum a venit direct din direcți sudică”, a declarat Iris Răducanu, meteorolog ANM.

Potrivit ANM, masa de aer încărcată cu particule se va deplasa spre nord-est începând din această după-amiază.

Și Grecia a fost afectată de fenomen. O ceață galben-portocalie a limitat vizibilitatea și a scăzut calitatea aerului în mai multe regiuni, inclusiv în capitală. Acropola din Atena nu a mai fost vizibilă din cauza prafului, iar norul a ajuns până la nord în Salonic.

Grecii cu afecțiuni respiratorii au fost îndemnați să limiteze timpul petrecut în aer liber, să poarte măști de protecție și să evite exercițiile fizice până când norii de praf se împrăstie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alți doi tineri din Ucraina, care au trecut ilegal granița prin Munții Maramureșului, găsiți de salvamontiști după ce au fost observați de un localnic | AUDIO