Confidenţialitate

Poveştile din spatele Maratonului București: Ultramaratonist pentru cauza pacienților cu boli incurabile

Îl cheamă Radu, este din Cluj-Napoca și este pasionat de alergare, iar de doi ani se concentrează pe alergări de anduranță pentru a-și depăși limitele și a se menține mereu în formă.

De câteva săptămâni, are și o nouă motivație pentru a lua startul, la sfârșit de săptămână, în lungi curse de zeci de kilometri: îngrijirea paliativă gratuită a copiilor și adulților care suferă de boli incurabile.

poveste maraton - Radu din TeamHospice alergand pe strazi

În fiecare zi, în România, tot mai mulți oameni descoperă plăcerea alergării. O parte din ei își duce pasiunea tot mai departe și parcurge distanțe din ce în ce mai lungi, din dorința de a depăși barierele psihologice ale unui semimaraton (21 de kilometri) sau maraton (42 de kilometri). Foarte puțini ajung însă la ceea ce se numește un ultramaraton, iar Radu, la 35 de ani ai săi, e unul dintre acești puțini sportivi pentru care o cursă cu adevărat solicitantă nu se oprește la kilometrul 42.

„Am început cu semimaratoane atât pe asfalt, cât și pe munte. La început de iulie 2014, am participat la o alergare de 30 de kilometri la Cozia, pe un traseu destul de greu, și atunci a fost momentul când am făcut trecerea de la semimaraton la maraton” povestește el.
„Au urmat câteva maratoane pe care am reușit să le termin cu bine.

În anul care a urmat, am continuat să particip la maratoane atât pe asfalt, cât și pe munte, și, în plus, am început să fac și alergări mai lungi de antrenament, cam de 35 de kilometri, între localități. Acele alergări între localități m-au motivat și mai mult, deoarece am reușit să văd mai îndeaproape unele locuri și să văd și cum trăiesc și muncesc oamenii pe la sate. Acest lucru m-a facut să îmi doresc să alerg pe distanțe și mai mari între localități și pe cât mai multe rute”, spune Radu.

„Așa se face că am ajuns să fac ultramaratoane cam de 60 kilometri și să mă simt și mai în formă”, mărturisește clujeanul care va alearga anul acesta în Team Hospice.
Radu a continuat și în acest an cu alergările lungi între localități și a decis că poate, prin efortul său, să vină în ajutorul celor care se luptă pentru viață.

poveste maraton - Radu din TeamHospice alergand pe strazi la finalul unei curse

„Îmi doresc să pot ajuta și persoane care ar vrea să fie în locul meu și să se poată bucura la fel de mult, dar, din păcate, boala gravă de care suferă le împiedică să facă asta. O cauză pe care o susțin este a HOSPICE Casa Speranței care acordă îngrijire paliativă gratuită celor care suferă de boli incurabile”, declară acesta.

Se antrenează cam două sau trei zile pe săptămână, alergând de fiecare dată între 10 și 20 de kilometri, seara, iar în privința regimului alimentar spune că încearcă să evite alimentele bogate în grăsimi și produsele de patiserie. Seara nu consumă cabohidrați cu ardere lentă.
Clujeanul are o pagină pe platforma Galantom, unde cei care vor să-l încurajeze pot face o donație pentru îngrijirea paliativă a copiilor și adulților care suferă de boli incurabile.

La sfârșitul lui august, într-o sâmbătă, Radu a alergat 50 de kilometri pe traseul Ungheni – Miercurea Nirajului – Târgu Mureș. După ce a anunțat acest lucru pe pagina proprie de Facebook, prietenii și cunoscuții au donat pe Galantom peste 500 de lei.

Chiar dacă pare o întreprindere solitară, Radu nu e singur în alergările lui. Sute de alți oameni din România aleargă pentru ca persoanele care se luptă cu o boală incurabilă să aibă parte gratuit de îngrijirea paliativă atât de necesară pentru a-și trăi viața in demnitate.

Cea mai bună ocazie de a alerga pentru HOSPICE este, în cazul celor din București, Maratonul Raiffeisen Bank, care va avea loc pe 9 octombrie. În Piața Constituției vor lua startul susținători ai HOSPICE care s-au înscris, pe http://team.hospice.ro, la una din cele patru curse (Cursa populară, Ștafetă, Semimaraton și Maraton).

Împreună, ei formează Team HOSPICE, echipa în care sunt cu toții pe primul loc. Iar pe 9 octombrie, fiecare, în felul lui, își va depăși propriul record de bunătate.