Poveștile Campionatului Mondial: Primul Campionat Mondial de Fotbal

Primul Campionat Mondial de Fotbal a avut loc în 1930 în Uruguay, cu 13 echipe nationale participante, printre care si cea a Romaniei.
Drumul echipei “tricolore”, de la București la Montevideo a durat aproape 3 săptămâni, cu trenul și vaporul. De fapt, cu același vapor, numit „Conte Verde”, au călătorit și reprezentativele Belgiei și Franței, precum și o parte dintre arbitri.

Naționala României a folosit acum 9 decenii un pașaport colectiv, care se afla la Muzeul Sportului din Capitală.

Acesta conține fotografiile celor 15 fotbaliști, ce proveneau de la echipe precum Venus București, Chinezul Timișoara, Gloria Arad, sau Maccabi București. De la echipa comunității evreiești a fost selecționat portarul Samuel Zauber, în timp ce alți jucatori ai “naționalei” României se numeau Adalbert Steiner, Rudolf Buerger, Ladislau Raffinsky, Iosif Czako sau Emerich Vogl. Cei cu nume românești erau minoritari Deşu, Covaci, Barbu, Stanciu sau Subăşanu, insa indiferent de naționalitate, au avut o prestație mai mult decât onorabilă pentru acele vremuri.

S-au format 4 grupe, România fiind distribuită într-a 3-a, cu echipe din America de Sud: Peru și țara gazdă – Uruguay. În semifinale mergeau doar primii clasati in fiecare grupă si in ambele meciuri contracandidatii nostri erau favoriti. Am reușit astfel să producem o surpriză, chiar de la primul meci. Am înscris din primul minut al partidei, prin Adalbert Deșu, însă, din cauza accidentărilor, am terminat prima partidă în nouă oameni, fiindca atunci nu se faceau schimbari. Totuși, România a învins Peru cu 3-1.

În cel de-al doilea meci, Uruguay-ul ne-a zdrobit cu 4-0 și în cele din urmă, țara gazdă avea să și devină prima Campionă Mondială. Cu 93.000 de spectatori in tribunele stadionului “Centenario” la data de 30 iulie, uruguayenii au invins Argentina cu 4-2. Celelalte doua semifinaliste au fost Iugoslavia si Statele Unite. Americanii erau atunci o forta, invingand cu 3-0 Belgia si Paraguay in primele meciuri, inainte de a fi eliminati, dupa 1-6 in penultimul act cu argentinienii.

România a terminat primul Campionat Mondial de Fotbal din istorie pe locul al 8-lea, iar antrenorul Constantin Rădulescu și întreaga echipă au fost felicitați de Regele Carol al II-lea la întoacerea în țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS