Confidenţialitate

Povești de Iubire: Marin Preda și Aurora Cornu

Nu toate poveștile de dragoste, oricât de frumoase, au întotdeauna un final fericit. Printre ele, și cea dintre Marin Preda și Aurora Cornu, prima sa soție.

Mărturie a iubirii dintre cei doi autori stau zecile de scrisori de dragoste, printre cele mai frumoase din literatura română.

„Te-am sărutat la staţia de tramvai de două ori, întocmai ca în copilărie, când plecam la câmp înfricoşat de soare şi beam dinainte apă multă. Dar apa băută fără sete nu înlătură setea de mai târziu, ci doar te chinuie, prin amintirea ei, aşa cum mă chinuie pe mine acum sărutările luate la despărţire.”

Chiar și după ce s-au căsătorit, Marin Preda a continuat să-i scrie Aurorei Cornu. Pasajul de mai devreme este un astfel de exemplu, de iubire aproape adolescentină, trăită la maturitate.

Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora Cornu. Ea, doar 20, și iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de pe litoral.

Aurora Cornu a primit camera care ar fi trebuit să îi revină lui Marin Preda. Galant, i-a cedat-o,  dar Aurora și-a strâns lucrurile şi a pleacat. A rămas însă în inima lui Marin Preda și, a doua zi, a cerut-o de nevastă.

S-au căsătorit trei ani mai târziu și publicarea romanului “Moromeții” i se datorează și Aurorei Cornu. Ea i-a găsit manuscrisul pe care nu voia să îl publice. Câteva personaje sau întâmplări urmau să fie incluse în alte opere, dar Aurora Cornu l-a șantajat pur și simplu, refuzând să mănânce până când Marin Preda a promis că va publica ce avea să devină “Moromeții”.

Povestea lor nu e una cu final fericit. După patru ani de căsnicie, au divorțat. Aurora Cornu voia să vadă lumea și să își urmeze propriul destin literar. S-a stabilit în Franța, unde a publicat mai multe volume de proză și versuri. Dar când a plecat din țară, a luat cu ea scrisorile de la Marin Preda.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Doppelherz Kollagen Beauty.