Confidenţialitate

Povești de Iubire: Marie și Pierre Curie

Iubirea are multe forme, dar de cele multe ori, cei care se iubesc au pasiuni comune.

În cazul soților Marie și Pierre Curie, în afara iubirii pe care și-o purtau unul celuilalt, a mai contat și dragostea pentru știință.

În cazul cuplului Marie și Pierre Curie, se poate spune că știința i-a adus împreună.

Ea s-a născut în Polonia și, cu multe sacrificii, a ajuns studentă a Universității Sorbona din Paris. El era șeful unuia dintre laboratoarele universității și s-au cunoscut pe când Marie era studentă.

Se întâmpla în 1894 și, un an mai târziu, Pierre o cerea de soție. Fără succes, pentru că Marie voia să revină în Polonia natală, unde încerca să obțină un post de profesor universitar.

Pentru că era femeie, s-a lovit de un refuz din partea Universității din Cracovia, așa că s-a întors la Paris. După încă un an, cei doi s-au căsătorit și, la ceremonie, Marie Curie a purtat o rochie albastră pe care mai apoi, a purtat-o și în laborator, în timpul experimentelor.

În 1903, soții Curie și un al treilea om de știință, Henri Becquerel au primit Premiul Nobel pentru fizică. Le era recompensată munca de cercetare de a radioactivității… dar, inițial, Marie Curie nu și-a găsit numele pe lista câștigătorilor.

Lucrurile s-au schimbat după ce soțul ei, Pierre, a intervenit și a făcut presiuni. În acest fel, Marie Curie a devenit prima femeie care a primit Premiul Nobel, iar soții Curie – primul cuplu căruia i-a fost acordată această distincție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Doppelherz Kollagen Beauty.