Povestea istoricului Mihnea Berindei, fugit din țară în anii 70: A fost spionat chiar de tatăl său

Istoricul Mihnea Berindei, cunoscut pentru lupta anticomunistă din exil din anii 70-80, s-a stins din viață ieri, la o clinică din Veneția.

Mihnea Berindei, avea 68 de ani, iar de numele său este legată și înființarea, după Revoluție, a Grupului de Dialog Social.

Pe când se afla în exil, în Franța, Securitatea l-a însărcinat chiar pe tatăl acestuia, istoricul Dan Berindei, să-l spioneze.

Mihnea Berindei a emigrat în Franța în 1970, după ce a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București. A fost dintotdeauna pasionat de istorie, provenind de altfel dintr-o familie de istorici.

Tatăl său este istoricul Dan Berindei. Acesta – potrivit Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Fostei Securități – a fost racolat de Securitate, iar după 1970 a primit sarcina să-și spioneze propriul fiu, care locuia la Paris.

După câteva întâlniri, Mihnea Berindei și-a dat seama de intențiile tatălui său și a interupt legăturile cu acesta. De-altfel, tatăl a fost singurul membru al familiei, alături de o soră a mamei sale, care nu a făcut puşcărie politică.

În exil, Mihnea Berindei a fost apropiat de lupta anticomunistă.

El a organizat campaniile de solidaritate ale românilor care locuiau în Franța cu Paul Goma, Vasile Paraschiv şi Doina Cornea.

Iar după prăbușirea regimului comunist, s-a implicat în crearea Grupului pentru Dialog Social.

În anii 2000 a participat la restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România. Totodată, a făcut parte din Comisia Prezidențială pentru Investigarea Dictaturii Comuniste.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS