Confidenţialitate

Povestea fotografului român Oliver Merce, autorul “The Anatomy of Decay” – GALERIE FOTO

”Totul a început prin anul 2007, odată cu achiziționarea unui aparat foto digital. E adevărat însă, că în primii ani scopul meu a fost să fac doar poze câinilor mei, ca în revistele de chinologie ce apăreau în acea perioadă. În anul 2010 am realizat că se pot face și altfel de fotografii, așa că următorul an a fost unul de căutări. Spre marele noroc al meu, în acea perioadă au apărut niște cărți în Colecția Diafragma 9, cărți care au avut rolul de a-mi defini un reper, prin urmare pot spune că anul 2011 a fost anul în care am început să fotografiez în mod conștient. Am decis că fotografia pe care vreau să o fac nu trebuie neapărat să aibă vreo legatură cu arta. Trebuia să fie o fotografie simplă care sa arate momente obișnuite din lumea care mă înconjoară, astfel că m-am oprit asupra fotografiei de stradă și a celei documentare”, rememorează fotograful Oliver Merce cum a descoperit pasiunea pentru fotografie.

Câștigător a mai multor premii pentru fotografie, atât în țară cât și în străinătate, Oliver Merce (În foto articol. Autor foto Dan Moruzan) se pregătește să lanseze cartea “The Anatomy of Decay”, o colecție de 111 fotografii alb-negru în care documentează vizual o istorie a orașului Anina.

Imaginile au fost realizate pe parcursul a doi ani în cartierele “Crivina” și “Orașul Nou”. Pe 16 decembrie, Oliver Merce își va prezenta cartea la București, în cadrul unui eveniment F64 Storytelling, pentru ca la începutul anului următor, pe 13 ianuarie, să verniseze o nouă expoziție în Timișoara și să lanseze oficial “The Anatomy of Decay” și în orașul natal. Drumul până la această lansare nu a fost însă unul scurt sau simplu.

”Aproape orice premiu câștigat declanșează o mică bucurie, îți dau un impuls de a merge mai departe. Este adevărat că nu toate premiile au aceiași importanță. Unul dintre premii – cum a fost cazul locului I câștigat la categoria Picture Story în cadrul concursului de fotografie documentară Premiile de Fotografie Mihai Vasile – a dus la luarea unei decizii pe care în urmă cu doi ani nu credeam că o voi pune în practică. Este vorba de realizarea primei mele cărți de fotografie (The Anatomy of Decay) ce are la bază fotografiile prin intermediul cărora am documentat pe o perioadă de doi ani viața oamenilor din Crivina și Orașul Nou, ambele cartiere ale orașului Anina. Iar dacă tot am adus vorba de carte, trebuie sa le multumesc pe această cale lui Cristian Bassa care s-a ocupat de editarea și designul cărții – pentru aceste “mărunțișuri” fiind nevoie de încă 6 luni-  și lui Florin Șipoș care a scris textul cărții”, spune fotograful despre cum a lua naștere proiectul editorial.

”Mi se pare foarte greu să fac fotografii bune în mod constant deoarece încă nu am descoperit “rețeta de fabricație“ pentru așa ceva. Lăsând gluma la o parte, este destul de dificil să surprind foarte des situații autentice, neregizate, care în același timp să declanșeze o reacție emoțională privitorului, deoarece în fotografia documentară, dar mai ales în cea de stradă regizarea cadrelor nu este de dorit”, mărturisește Oliver Merce într-un interviu acordat Europa FM.

Dintre fotografii români îi aprecieză în special pe Cosmin Bumbuț, Siviu Gheție, Vadim Ghirda sau Vasile Dorolți, iar dintre cei străini pe Sebastiao Salgado, Josef Koudelka, Pierre de Vallombreuse, W. Eugene Smith sau Jason Eskenazi. Devenit cunoscut pentru fotografia documentară și street photography, Oliver Merce explică ce presupune aceastea: ”Street photography este fotografia făcută într-un spațiu public, subiectul fiind oamenii și preocupările acestora. Nu este obligatoriu însă ca în fotografia de stradă să fie prezenți întotdeauna oameni, cu condiția ca fotografia să proiecteze un caracter incontestabil uman.

Pentru ca o fotografie de stradă să fie completă ar avea nevoie de un conținut puternic și de o compoziție bună. Ținând cont că totul se petrece într-un cadru autentic, neregizat și spontan (acestea fiind, de asemenea, alte elemente importante) s-ar putea ca partea compozițională să nu fie întotdeauna grozavă. Prin urmare, pentru mine conținutul primează în fața compoziției. Sunt de asemenea persoane care pun mare preț pe calitatea estetică a fotografiei lor. În cazul fotografiei de stradă nu mă deranjează dacă focusul sau claritatea nu sunt impecabile.

În ceea ce privește editarea fotografiilor, aceasta trebuie sa fie minimă, nefiind permise adăugarea sau ștergerea unor elemnte din cadru.
Enumerând mai sus principalele condiții pe care trebuie să le întrunească fotografia de stradă, pentru mine este destul de dificil să surprind în mod frecvent astfel de cadre. Norocul poate fi uneori un factor care mărește șansa de reușită”.

10 fotografii fascinante realizate de Oliver Merce

Detalii despre cartea lui Oliver Merce – “The Anatomy of Decay” puteți găsi la adresa http://www.olivermerce.ro/book-order/books/