Povestea bărbatului care se îmbată cu cartofi prăjiţi

În Deşteptarea de marţi Vlad Petreanu şi George Zafiu ne-au spus povestea bărbatului care se îmbată cu cartofi prăjiţi. Nu e o glumă şi are o explicaţie ştiinţifică.

Unele persoane se îmbată mai uşor, altele mai greu, însă rar auzi de oameni care se îmbată fără să pună gura pe alcool. Este cazul unui bărbat care se îmbată, pur şi simplu, cu cartofi prăjiţi.

Un britanic suferă de un sindrom rar, care face ca stomacul său să transforme carbohidraţii în alcool. Bărbatul are o ciupercă în organism care transformă carbohidraţii ajunşi în corpul său în alcool etilic.

Pentru o vreme, Nick nu a înţeles de ce, fără să bea vreun strop de alcool, se trezea mahmur, cu dureri de stomac şi de cap, ca după o beţie cruntă. Prietenii şi familia erau convinşi că avea o problemă cu băutura, iar soţia chiar a răscolit toată casa pentru a vedea unde îşi ţine proviziile.

Sindromul de care suferă a fost depistat doar după ce a mâncat o masă foarte bogată în carbohidraţi. Nick a ajuns atunci la spital cu o alcoolemie de 1,2 la mie, ca şi cum ar fi consumat 350 de mililitri de whiskey, iar medicii i-au recomandat medicamente antifungice şi o dietă fără carbohidraţi.

Explicaţia ştiinţifică a sindromului este că în stomacul şi în intestinele bărbatului trăieşte ciuperca Saccharomyces Cerevisiae, mai cunoscută ca drojdie de bere, care reacţionează cu zahărul şi carbohidraţii producând fermentaţie, din care rezultă etanol sau alcool etilic.