Confidenţialitate

Posturile-cheie din Uniunea Europeană, pe agenda unui dineu organizat aseară la Bruxelles

Ursula von der Leyen este considerată favorită să rămână în fruntea Comisiei Europene.

Reuniunea informală care a avut loc aseară la Bruxelles este prima întâlnire pentru şefii de stat şi de guvern din ţările UE după scrutinul din 6-9 iunie marcat de o ascensiune a extremei drept în mai multe ţări, între care Franţa şi Germania.

Ioana Brustur Căpitanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii celor 27 de ţări membre ale UE au dezbătut aseară la Bruxelles atribuirea celor mai înalte posturi din blocul comunitar, cu o posibilă reconfirmare a Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, după alegerile pentru Parlamentul European, informează AFP.

Un Consiliu European este prevăzut să se reunească în 27-28 iunie, dar un consens pare deja să se contureze cu privire la cele patru posturi principale.

Ursula von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, este bine plasată pentru a-şi păstra funcţia, în calitate de candidată a Partidului Popular European (PPE, dreapta), familia politică clasată în fruntea alegerilor cu 190 de locuri în noul Parlament European, potrivit rezultatelor încă provizorii.

Alte două posturi pentru care liderii vor trebui să se pună de acord sunt cel al şefului diplomaţiei UE şi cel al preşedintelui Consiliului European. Această ultimă funcţie este asumată în prezent de belgianul Charles Michel.

Social-democraţii, care constituie al doilea grup politic în Parlamentul European, revendică preşedinţia Consiliului European şi fostul premier portughez Antonio Costa este favorit. Socialistul de 62 de ani face obiectul unei anchete pentru trafic de influenţă.

Postul de șef al diplomației europene era ocupat până în prezent de socialistul spaniol Josep Borrell, care se pensionează la 77 de ani. Şefa guvernului estonian Kaja Kallas pare favorită să preia funcția. Liberala de 46 de ani ar fi singura provenită din Europa de Est printre titularii acestor posturi cheie din Uniunea Europeană.

În fruntea Parlamentului European din ianuarie 2022, malteza Roberta Metsola ( de la PPE), în vârstă de 45 de ani, ar urma, fără surprize, să fie re-confirmată pentru un mandat de doi ani şi jumătate