Confidenţialitate

Poșta Română va expedia cele mai multe buletine de vot către Spania, Italia și Moldova

Spania, Italia și Moldova sunt primele în topul țărilor cu cei mai mulți români care vor vota prin corespondență la alegerile parlamentare. Poșta Română va expedia către cele trei state cele mai multe buletine de vot: către alegătorii din Spania – aproape 2.800, Italia – peste 1.200 și Republica Moldova – 880 de buletine. Topul țărilor cu cei mai mulți alegători prin intermediul votului prin corespondență este completat de Germania, Marea Britanie și Franța.

Pentru alegerile din 11 decembrie, cel mai scurt drum extern al unui buletin de vot va fi de aproximativ 300 de kilometri, către Bulgaria, și va fi parcurs într-o singură zi. În schimb, drumul cel mai lung va fi de aproximativ 21.400 de kilometri, către un alegător român din Vanuatu. În această misiune vor fi implicați poștași din Australia și Vanuatu, buletinul fiind transportat prin mai multe curse aeriene.

În procesul de distribuire externă a tuturor buletinelor de vot sunt implicați zeci de operatori poștali și nouă companii aeriene. Potrivit legii, Poșta Română asigură trimiterea documentelor către alegători până cel târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.

Aproape 8.900 de cetățeni români s-au înscris în Registrul Electronic, provenind din 55 de țări, de pe toate continentele, a anunțat operatorul poștal național.