Confidenţialitate

Posibilă soluție pentru a limita topirea ghețarilor

Rata cu care se topeşte gheaţa de la Polul Nord şi de pe munţi a accelerat îngrijorător în ultimii 30 de ani.

O echipă de cercetători de la trei universităţi din Londra, Edinburgh şi Leeds a taras atenția în această săptămână că topirea ghețarilor este accelerată în ultima perioadă iar dacă ritmul se menține, Londra ar fi în totalitate acoperită de Canalul Mânecii, Olanda ar dispărea în întregime, în timp ce Danemarca ar fi redusă la jumătate. Marea Mediterană şi Marea Neagră s-ar extinde, reuşind să absoarbă majoritatea teritoriului de pe coastă.

O posibilă soluție pentru a limita topirea ghețarilor a fost studiată de cercetătorii chinezi, mai ales că îndeosebi gheţarii mici, cu o suprafaţă mai mică de un kilometru pătrat, ar putea să dispară în curând dacă nu se intervine.

La Misiunea Verde, emisiunea din fiecrae duminică, de la ora 12, de la Europa FM, ne uităm la o cercetare chinezeacă menită să să aducă ceva speranță.

Echipa de la Institutul Nord-Vestic de Ecologie şi Resurse din cadrul Academiei de Ştiinţe din China a înfiinţat, în luna august 2020, o zonă de experiment de 500 de metri pătraţi în zona gheţarului Dagu din provincia Sichuan din nord-vestul ţării, acoperind zona cu membrane geotextile, un tip de material prietenos cu mediul.

După aproximativ două luni şi jumătate, cercetătorii au constatat că gheaţa din zona acoperită se topise cu aproximativ un metru mai puţin decât cea din regiunea neacoperită.

S-a demonstrat astfel capacitatea acestor materiale de a bloca radiaţia solară şi schimbul de căldură pe suprafaţa gheţarului, după cum a declarat Wang Feiteng, unul dintre cercetători.

FOTO: Annie Spratt / Unsplash