Confidenţialitate

Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația

Suspendarea TVA de către Portugalia la produse precum pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne şi peşte face parte dintr-un acord convenit de Guvernul de la Lisabona cu fermierii şi distribuitorii.

Executivul de la Lisabona intenţionează să introducă, timp de şase luni, o cotă zero de TVA la o listă de 44 de produse alimentare de bază pentru a combate inflaţia ridicată.

Acum cota de TVA la alimentele de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, este de 6%.

Alte produse alimentare şi băuturi au o cotă de TVA de 13 sau 23 de procente.

Noua măsura va fi în vigoare în perioada aprilie-octombrie.

Autoritățile au decis și o majorare a sprijinului financiar oferit fermierilor şi crescătorilor de animale

Cele două inițiative ar urma să coste statul aproximativ 600 de milioane de euro.

Întregul pachet legislativ trebuie aprobat şi de Parlamentul de la Lisabona, unde Guvernul se bucură de sprijinul majorităţii.

În luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Portugalia a fost de 8,2%, mai puţin decât inflaţia de 8,5 procente înregistrată de zona euro în luna februarie.

În schimb, inflaţia la alimente a ajuns la peste 20%.

Premierul a dat vina pe invazia rusească din Ucraina pentru inflaţia ridicată şi a avertizat că preţurile vor continua să crească şi după ce va intra în vigoare TVA zero la alimente.

Foto: Shutterstock

Citește și: Profesorii și persoanele care oferă servicii de înfrumusețare la domiciliu, obligați să se autorizeze și să se înregistreze în Registrul Comerțului | AUDIO