Portugalia: Crește bilanțul victimelor din incendiul de pădure

Bilanţul incendiului de vegetaţie din centrul Portugaliei a crescut la 57 de morţi şi aproximativ 59 răniţi. Victimele se aflau în maşinile lor când au fost cuprinse de flăcări. Pompierii încă mai caută victime în viață, iar populația din zona Pedrogao Grande a fost evacuată.

Premierul a anunţat că va decreta doliu naţional.

Antonio Costa vorbește despre cea mai mare tragedie pe care din ultimii ani din Portugalia, privind incendiile de pădure”. Focul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei locale 15, în comuna Pedrogao Grande. Portugalia se confruntă cu o perioadă de caniculă, cu temperaturi care depăşete 40 de grade Celsius în mai multe regiuni.

De altfel, sunt zeci de incendii de vegetație și în alte regiuni din Portugalia. Pompierii încearcă să mai salveze oameni care încă ar putea fi în pericol.

Totuși, autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor să crească. Aproape 600 de pompieri şi 190 de vehicule au fost mobilizate pentru a lupta împotriva incendiului. Flăcările s-au propagate „cu multă violenţă” şi în mod inexplicabil”, evoluând pe patru fronturi.

Mai multe sate au fost afectate. Zeci de persoane care au fugit din casele lor, încercuite de flăcări, au fost primite de locuitori dintr-un oraş din apropiere, Ansiao. Autoritățile au început un plan de evacuare.

Spania a venit în ajutorul Portugaliei. Două avioane de pompieri spaniole au fost trimise în zona afectată, pentru a ajuta forţele portugheze. Preşedintele Comisiei Europene a anunţat că UE a activat Mecanismul de Protecţie Civilă şi va ajuta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS