Confidenţialitate

Portugalia a început planul de ieșire din izolare

Portugalia a început, de azi, un plan de ieşire treptată din izolare:  a redeschis grădiniţele şi şcolile primare, saloanele de coafură şi librăriile.

De la 13.000 de cazuri pe zi, medie la 7 zile, cât a fost recordul din ianuarie , acum Portugalia a ajuns la 600 de infectări raportate duminică – cel mai redus număr din septembrie încoace.

„Intrăm în prima fază a relaxării, care trebuie să fie foarte prudentă şi treptată”, a precizat premierul Antonio Costa pe contul său de Twitter.

Confruntat cu o explozie de cazuri Covid  după sărbătorile de sfârşit de an, guvernul a impus un al doilea lockdown general la mijlocul lunii ianuarie și a decis închiderea şcolilor.

Acum, după ce infectările s-au redus considerabil, se aplică un plan de ieșire din izolare.

Primul pas: au fost redeschise grădinițe, școli primare, saloanele de coafură și frizerie și librăriile.

Interdicţia de ieşire din case va fi ridicată după weekend-ul de Paşte, adică peste trei săptămâni. Atunci vor putea fi redeschise terasele precum şi muzeele.

Liceele, universităţile şi sălile de spectacol trebuie să aştepte până la 19 aprilie –  în timp ce restaurantele şi sălile de sport nu se vor deschide decât la început de mai.

Foto: Toader Păun

  • Adriana Sârbu