Portret de țară înainte de alegeri: „A doua cea mai săracă din UE, în care jumătate din locuințele de la țară nu au apă curentă” – AFP & Euractiv

Presa internațională publică analize despre alegerile de duminică din România. Dincolo de lupta dusă de partide, iese la iveală imaginea unui stat puternic afectat de sărăcie și corupție.

Agenția de știri France Presse amintește de schimbările care au apărut la vârful Guvernului imediat după tragedia din clubul „Colectiv” și notează: lipsa măsurilor de precauţie, cauza tragediei, a fost pusă pe seama oficialilor corupţi care au ignorat problemele. Pentru mulţi români aceasta a fost picătura care a umplut paharul, iar oamenii au cerut în stradă „curăţarea” ţării.

„Efectele corupţiei au devenit deodată clare pentru toată lumea: 64 de morţi”, remarcă reprezentanții asociației „Iniţiativa România”, înfiinţată după incendiul din clubul „Colectiv”.

France Presse amintește: Direcţia Naţională Anticorupţie este printre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, după Biserică şi Armată.

„Am adus în justiţie miniştri, senatori, parlamentari şi alţi oficiali publici”, a declarat şefa DNA, Codruţa Kovesi, pentru agenția de știri.

La 27 de ani după execuţia dictatorului Nicolae Ceauşescu şi după căderea comunismului, apatia în rândul alegătorilor este mare – continuă analiza agenției, în care se subliniază: analiştii se aşteaptă la o rată de participare de aproximativ 40% la alegeri.

Pe parcursul campaniei, ambele tabere, care au făcut schimb de insulte şi au evitat discuţiile politice serioase, au promis creşteri spectaculoase de salarii şi pensii, precum şi reduceri de taxe.

Astfel de promisiuni dau rezultate în a doua cea mai săracă ţară din UE, unde peste jumătate dintre locuinţele din zonele rurale nu au apă curentă, iar copiii din unele şcoli poartă geci în clasă, pentru că nu există încălzire, explică Euractiv şi AFP.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS