Porto: din cartierul Ribeira până în Praca da Liberdade

O vacanță în orașul Porto din Portugalia (locul în care se fabriă vinul de Porto) este, cu siguranță, o experiență completă. Turiștii găsesc aici istorie, monumente, viață de noapte, gastronomie. Iar peisajele sunt superbe… nu e de mirare dacă ținem cont că orașul se află aproape de coasta Oceanului Atlantic.

 

Zona cea mai reprezentantivă este cartierul Ribeira, aflat pe malul râului Douro. Este foarte pitoresc, cu o mulțime de case colorate construite pe terase săpate în stâncă. (FOTO) Faceți o plimbare pe străduțele înguste până în Praca da Ribeira, o zonă plină de cafenele, magazine și tarabe. Pentru o imagine de ansamblu asupra orașului, urcați cele 225 de trepte ale Turnului Clericilor, unul dintre simbolurile locului.

 

Turiștii trebuie să includă în traseul lor și Gara Sao Bento, construită pe situl unei foste mănăstiri. Gara se află în apropiere de Placa da Liberdade, centrul administrativ din Porto și locul unde se întâmplă toate evenimentele culturale, politice sau se sărbătoresc victoriile echipei FC Porto.

 

Cei pasionați de lectură trebuie să treacă și pe la Livraria Lello e Irmao, una dintre cele mai frumoase librării din lume. În interior este o cafenea micuță, unde se pot relaxa după o zi de alergătură prin oraș. Tot pentru relaxare este imensul parc Jardin do Palacio de Cristal, în care se găsesc Grădina Sentimentelor sau Grădina cu Trandafiri.

 

Cum ajungem în Porto?

 

Cel mai simplu este să zburăm până la Lisabona. Compania națională aeriană portugheză operează zboruri pe ruta București – Lisabona de câțiva ani. Prețul unui bilet dus-întors variază în funcție de perioada aleasă sau de promoții, dar e undeva la 200 și ceva de euro de persoană.

 

Din Lisabona, sunt mai multe variante pentru a ajunge în nordul țării, în orașul Porto. Cei care optează pentru călătoria cu trenul vor face aproximativ trei ore până în Porto. Costă cam 30 de euro un bilet. Mai repede se ajunge cu mașina, dat fiind că rețeaua de autostrăzi este bine pusă la punct.