Confidenţialitate

Porți deschise la MAI: Vizitatorii au acces în balconul și în celulele fostului Comitet Central al PCR

Ministerul Afacerilor Interne organizează, duminică, o zi a porților deschise.

Pentru prima dată în 30 de ani, publicul având acces în locații precum arestul fostei Securități sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată poporului.

La ora 12 și 8 minute, este programat un moment de reculegere în Piața Revoluției.

Ulterior, la 12 și 9 minute, oră la care Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperișul clădirii, vor fi deschise porțile pentru a vizita clădirea unde a funcționat Comitetul Central al Partidului Comunist Român până în data de 22 decembrie 1989 și locul de unde a condus România Nicolae Ceaușescu.

„Veți avea acces în spații care nu au fost niciodată deschise publicului, cum sunt și arestul fostei Securități, aflat în subsolul CC, sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor. În interiorul MAI vor fi prezentate și două expoziții cu documente și fotografii de referință: „Expoziție documentară dedicată Revoluției din Decembrie 1989”, organizată sub egida Arhivelor Naționale, și „Revoluția din Decembrie 1989 – 30 de ani” cu imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă Agerpres”, potrivit MAI.

Fiind obiectiv militar, vizitatorii trebuie să prezinte la intrare un document de identitate, iar copiii sub 14 ani trebuie să fie însoțiți de un adult. Intrarea se poate face până la ora 16.00, iar ieșirea până la ora 17.30, deorece este necesară pregătirea fațadei MAI pentru următorul moment video de la ora 18:00.

Împreună cu Guvernul Romaniei, Asociația Geeks For Democracy și Asociația 21 Decembrie se va organiza un eveniment de lumină și culoare în fața sediului fostului CC, unde vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989, precum și imagini din zilele Revoluției.

Totodată, se va face apelul solemn prin rostirea numelor Eroilor martiri căzuți în Decembrie 1989, conform MAI.