Confidenţialitate

Pompierii şi jandarmii au intervenit în zone inundate din Bucureşti şi 23 de judeţe

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, marţi, pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice în Bucureşti şi în 98 de localităţi din 23 de judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui), pompierii şi jandarmii acţionând pentru evacuarea apei din 33 de case, 340 de curţi, 94 de subsoluri şi pentru curăţarea a şapte drumuri şi 38 de fântâni, potrivit unui comunicat.

Cele mai multe intervenţii au avut loc în judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea unde a fost emis Cod roşu de inundaţii. Conform sursei citate, după emiterea Codului roşu, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă de la nivelul celor trei judeţe s-au reunit de urgenţă pentru dispunerea măsurilor de primă necesitate în contextul emiterii codului hidrologic.

S-a luat decizia evacuării preventive a 141 de persoane din oraşul Băbeni, judeţul Vâlcea, după ce râul Bistriţa a rupt un dig de protecţie. Persoanele evacuate au fost cazate la rude.

Pentru prevenirea revărsării apelor, jandarmii şi pompierii au ridicat şase diguri temporare în judeţul Sibiu şi acţionează pentru construcţia unuia în judeţul Bacău.

Traficul rutier este închis pe DN 7D în zona localităţii Titeşti şi pe două drumuri judeţene (DJ 678G şi DJ 659) din judeţul Argeş, iar pe două drumuri naţionale (DN 64 şi DN65C) din judeţul Vâlcea şi un drum judeţean (DJ 703D) din judeţul Olt circulaţia se desfăşoară îngreunat sau cu restricţie de tonaj.

Nu sunt persoane izolate şi nu au fost semnalate cazuri medicale care să nu poată fi soluţionate din cauza fenomenelor hidro-meteorologice, precizează MAI.

Potrivit raportării distribuitorilor de energie, au fost remediate toate problemele cu alimentarea cu energie electrică.

La nivel naţional sunt în serviciul operativ, pregătiţi să intervină, 20.059 de jandarmi, pompieri şi poliţişti, cu 7.990 de mijloace.

Conform comunicatului MAI, în Bucureşti, în sectorul 3, s-a acţionat pentru evacuarea apei dintr-o curte, două subsoluri de bloc şi de pe patru străzi, precum şi pentru degajarea unui copac căzut pe două autoturisme. În sectoarele 1 şi 6 s-a acţionat pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe carosabil.

În judeţul Argeş, jandarmii şi pompierii au intervenit în 9 localităţi în care s-au înregistrat probleme din cauza precipitaţiilor abundente. Totodată, efectivele MAI au evacuat apa care a inundat case, curţi şi subsoluri din şapte localităţi din judeţul Gorj, mai informează Ministerul de Interne.

FOTO: Nicoleta Ene, corespondent Europa FM, Băbeni, Vâlcea