Confidenţialitate

Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Fostul preot Cristian Pomohaci este primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul. Tribunalul Mureș i-a aprobat să plătească o amendă de 40.000 de lei în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

Cristian Pomohaci a invocat legea penală mai favorabilă, pe baza noii legi care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul. Actul normativ a intrat în vigoare la începutul lunii trecute, iar fostul preot a fost condamnat definitiv pentru evaziune fiscală în octombrie anul trecut.

Tribunalul Mureș a considerat că legea se aplică retroactiv, ca urmare, i-a transformat pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere  în 200 de zile de amendă a cîte  200 lei/zi. Fostul preot scapă acum și de interdicțiile complementare, cum ar fi cea de a fi ales timp de 2 ani. El mai avea  obligația să frecventeze programele de reintegrare socială și să presteze 90 de zile muncă în folosul comunității.

Cristian Pomohaci nu a plătit ani în șir impozit pentru banii câştigați din închirierea mai multor apartamente. El a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și a achitat prejudiciul de 28.000 de euro. Promulgarea legii a fost criticată de asociațiile de magistrați și de mediul de afaceri, care au calificat-o drept o invitație la evaziune fiscală. Premierul Florin Cîțu a anunțat că se lucrează la modificarea actului normativ.