Polonia: Parlamentarii intra in programul de pregatire militara

Ministrul polonez al Apărării îi îndeamnă pe bărbații care au până-n 50 de ani să participe voluntar la antrenamente militare. În paralel, Polonia investește masiv în modernizarea Armatei.

Potrivit strategiei de securitate pe care Varşovia a adoptat-o recent, Polonia este ameninţată de război şi consideră de Rusia agresor.

Pentru început, parlamentarii se vor antrena în poligoane ale Armatei.

Președintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varșovia, Radoslaw Sikorski a declarat că la antrenamente vor participa inclusiv parlamentarii în vârstă de peste 50 de ani ‘care arată sănătoşi şi tineri’.

Antrenamentele au scopul să le arate tinerilor polonezi că a venit timpul să înceapă să se pregătească pentru a-şi apăra ţara în aceste ‘vremuri tulburi’, a explicat Sikorski.

Recent, ministrul polonez al Apărării i-a îndemnat pe polonezii de rând să participe voluntar la antrenamente militare.

Potrivit unui sondaj realizat anul trecut, peste 60% dintre polonezi considerau că securitatea ţării lor era ameninţată de criza din Ucraina.

Varşovia a oferit deja Kievului echipamente militare neletale.

În același timp, Guvernul polonez a anunțat că va investi în dotarea Armatei peste 40 de miliarde de euro în următorii 7 ani.

Primele achiziții sunt rachete sol în valoare de 250 de milioane de dolari. Anul viitor, Polonia va cumpăra și 70 de elicoptere noi, în valoare de 3 miliarde și jumătate de euro.