Confidenţialitate

Polonia: Guvernul va acorda familiilor ajutoare pentru a acoperi costurile cu încălzirea

Polonia va acorda gospodăriilor un ajutor financiar pentru a acoperi costurile tot mai crescute ale cărbunelui, folosit de populație pentru încălzirea locuințelor. Este vorba despre un ajutor de 3.000 de zloți, echivalentul a aproape 635 de dolari, potrivit unui proiect de lege aflat pe agenda de marți a guvernului de la Varșovia.

În Polonia, cărbunele este folosit de centralele termice din orașele mici, dar și de multe gospodării ca principala sursă de încălzire pe timp de iarnă.

În plus, țara depinde de cărbune pentru a genera 80% din necesarul de electricitate. În aprilie, Polonia a interzis importurile de cărbune din Rusia, iar producția națională nu acoperă necesarul. Așa că populația e îngrijorată că nu va avea cu ce să-și încălzească locuințele la iarnă, mai ales că a crescut prețul cărbunilor.

Guvernul de la Varșovia vine însă în sprijinul populației cu un ajutor de 3.000 de zloți.

Potrivit Reuters, ajutorul va fi acordat o singură dată pentru fiecare gospodărie care folosește cărbunele ca principală sursă de încălzire.

Termenul limită pentru depunerea cererilor va fi 30 noiembrie, prevede proiectul de lege ce urmează a fi aprobat de guvernul din Polonia.

Măsura va intra în vigoare după ce va fi aprobată și de Parlament.

Foto: Shutterstock

Citește și: PIB-ul Uniunii Europene ar putea să scadă cu până la 1,5% dacă Rusia va opri complet livrarea de gaze naturale