Polonia, forţată să suspende legea care a epurat politic Curtea Supremă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a cerut guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze, ca măsură provizorie până când CJUE va da verdictul definitiv în acest caz în care a fost sesizată de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al instanţei europene, citat de Agerpres.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este „incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut „o procedură accelerată” în scopul de a avea o „decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene „măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri.

Întrebat dacă va aplica această decizie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit agenţiei PAP: ‘Vom vedea care sunt propunerile instituţiilor UE. De îndată ce le vom afla, mai multe posibilităţi vor fi analizate’.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS