Confidenţialitate

Poliţistul care îl supraveghea pe Avraham Morgenstern – suspectat de favorizarea infractorului

Dosarul de supraveghere a omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi dispărut deşi se afla sub control judiciar, a fost repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare, care nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi despre încălcarea obligaţiei de a se prezenta la Poliţie.

Corpul de Control al MAI a sesizat DNA în cazul poliţistului, suspectat de favorizarea făptuitorului. În 13 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

Directorul general al DGPMB, Marius Voicu, a declarat într-o conferință de presă că va exista și o anchetă a procurorilor în acest caz.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit MAI, în iunie 2017, MAI, IGPR şi Poliţia Capitalei au fost sesizate de către DNA despre situaţia inculpatului Avraham Morgenstern, mai precis în legătură cu modul în care s-a desfăşurat programul de supraveghere judiciară dispusă de către instanţa de judecată ca urmare a înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Corpul de control al MAI a făcut verificări constatând că punerea în aplicare a acestor măsuri aparţinea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare.

În urma verificărilor, a reieşit că între 9 decembrie 2016 şi 8 mai.2017 Morgenstern a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la poliţie, ultima prezenţă fiind cea din 8 mai.

“De asemenea, s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie. Înştiinţarea instanţei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condiţiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligaţiei din programul de supraveghere”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, Corpul de Control al MAI a constatat în cazul poliţistului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizarea făptuitorului, înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ofiţerii Corpului de Control al MAI au verificat, totodată, şi modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanţa le-a dispus la data de 31 mai, după constatarea neprezentării inculpatului la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeaşi zi a fost emis mandatul de dare în urmărire naţională şi consemn la frontieră, iar ulterior, în 13 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

În plan administrativ, s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6.

Ministrul afacerilor interne apreciază deosebit de grav acest caz, care reflectă deficienţe serioase la nivelul managementului, fapt pentru care solicită conducerii Poliţiei Române şi Poliţiei Capitalei măsuri ferme pentru modul cum a fost gestionată această situaţie.

Apărătorii omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi dispărut deşi se afla sub control judiciar, au cerut, la începutul săptămânii, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, un supliment de expertiză, susţinând că prejudiciul este mult mai mic în acest dosar.

În paralel, Poliţia Capitalei a confirmat pentru News.ro că a început o anchetă privind dispariţia lui Morgenstern, în condiţiile în care el nu s-a prezentat în instanţă, fiind judecat sub control judiciar.