Confidenţialitate

Polițiștii pot decide ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, doar dacă administrația locală înființează un serviciu special

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi nou ridicate de pe spațiul public.

Polițiștii pot lua o astfel de măsură numai dacă primăria sau administratorul drumului vor înființa un serviciu special pentru ridicarea autoturismelor. Precizările vin de la Direcția Rutieră a Poliției Române.

Noile prevederi  – aprobate de guvern pe 15 decembrie – intră în  vigoare la 30 de zile de la publicarea lor, în Monitorul Oficial, iar până acum nu au fost publicate.

Ridicarea unei mașini parcate necorespunzător –  pe carosabil, pe trotuar sau pe pistele de bicicliști – se va putea face 24 de ore din 24 și va fi decisă de un polițist de la Brigada Rutieră sau de un polițist local – a explicat șeful Direcției Rutiere din Poliția Română, comisarul Florentin Brăcea. El a atras atenția că o astfel de măsură nu va putea fi pusă în practică dacă primăriile sau administratorii drumurilor nu vor avea un serviciu special în acest sens.

Ca o noutate, paza autovehiculelor ridicate nu va mai fi asigurată de o firmă privată, ci de administrația publică locală sau de administratorul de drum. Cel care vine să recupereze autovehiculului trebuie să facă dovada că e proprietarul. Sancțiunile  pentru staționarea neregulamentară sunt aceleași: 250 de lei amendă, plus 3 puncte de penalizare dacă amenda este achitată în două zile lucrătoare.

Legea vine cu noutăți și pentru bicicliști.

“Bicicleta să fie dotată cu sistem de avertizarea sonoră. Pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă trebuie să fie semnalizată în față cu lumină de culoare galbenă, iar în spate cu lumină roșie. Să fie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescente reflectorizante plasate pe roți care în mișcare formează un cerc continuu.(…) Se recomandă ca la depășirea unei bicilete distanța laterală să fie de minim 1,5 metri”, a adăugat comisarul șef Florentin Brăcea.