Confidenţialitate

Polițiștii din Bulgaria au protestat pentru a cere salarii mai mari şi uniforme noi

Mii de poliţişti, pompieri şi alţi angajaţi ai Ministerului de Interne din Bulgaria s-au strâns miercuri la Sofia, pentru a cere salarii mai mari, condiţii mai bune de muncă şi uniforme noi, relatează Reuters.

Sindicatele poliţiştilor au cerut o creştere imediată a salariului cu 15% – 20% şi că pregătesc noi proteste în lunile următoare.

De asemenea, ei cer o creştere a fondurilor de a înlocui echipamentul vechi şi uniformele uzate.

„Prestigiul şi atractivitatea profesiei a scăzut foarte mult, din cauza salariilor mici”, a spus Valentin Popov, preşedintele sindicatului ofiţerilor de poliţie.

“Salariul de pornire pentru un poliţist sau pompier este de numai 662 de leva (383 de dolari – n.r.) brut. Salariul minim şi salariul maxim din ţară au crescut cu peste 50% în ultimii opt sau nouă ani, în timp ce salariile din Ministerul de Interne au crescut numai cu 15% în aceeaşi perioadă”, a adăugat el.

Pompierii prezenţi la protest au fluturat bannere pe care erau mesaje precum „Cască – 1990, uniformă – 2002 – second hand”.

„Atitudinea Guvernului faţă de noi este inumană şi umilitoare”, a spus un protestatar. „Dacă lucrurile rămân astfel, atunci îmi voi da demisia”, a adăugat el.

Ministrul de Interne Valentin Radev a anunţat că salariile angajaţilor din ministerul pe care îl conduce vor rămâne neschimbate anul acesta. „Sper că vom putea creşte salariile poliţiştilor din 2018, nu ştiu de ce vor acest lucru acum şi imediat”, a declarat el.

Ofiţerii de poliţie din ţara balcanică nu au dreptul să intre în grevă, să aibă un al doilea loc de muncă sau să se alăture unui partid politic, dar sunt scutiţi de contribuţii la sistemul de asigurări sociale.

Salariul mediu din Bulgaria a fost, în primul trimestru al anului, puţin peste 1000 de leva (578 de dolari), arată statisticile oficiale.

Acesta este primul protest important în cel mai sărac stat din Uniunea European de la învestirea în funcţie a noului Guvern de coaliţie condus de formaţiunea de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile parlamentare din luna martie.

Ţara balcanică se luptă încă să elimine corupţia endemică şi crima organizată, iar observatorii afirmă că poliţia locală, procurorii şi sistemul judiciar au nevoie urgentă de reforme.