Confidenţialitate

Cine sunt politicienii români care ajung pentru prima dată în Legislativul Uniunii Europene | AUDIO | DOCUMENT

Mai mulți politicieni vor ajunge prima dată în Legislativul Uniunii Europene, unde trebuie să propună și să voteze proiecte și să lucreze în diverse comisii. Între cei 33 de euro-deputați care vor reprezenta România la sediile Parlamentului European din Bruxelles și Strasbourg se vor afla și Diana Șoșoacă, Luis Lazarus, Claudiu Târziu și Gheorghe Piperea. Sunt rezultatele finale după alegerile europarlamentare – publicate marți seară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PSD-PNL au 19 mandate. Vor fi colegi la Parlamentul European Mihai Tudose, Rareș Bogdan și Gabriela Firea. Au fost deschizătorii de listă. De altfel, Gabriela Firea a și anunțat că a ales să fie membră în Comisia pentru drepturile femeilor și Comisia pentru Educație și Cultură. Urmează Claudiu Manda și Adina Vălean – actual comisar european pentru Transporturi, dar și Maria Grapini și Gheorghe Falcă.

Din partea AUR, care a obținut 6 mandate, vor merge în Legislativul comunitar să ne reprezinte Cristian-Vasile Terheș, Claudiu-Richard Târziu și avocatul Gheorghe Piperea. Până una alta, și-au făcut o mică încălzire în Parlamentul de la București.

În Parlamentul European vor merge și Nicu Ștefănuță, candidat independent, 2 membri ai UDMR și doi din partea SOS România, respectiv Diana Iovanovici-Șoșoacă și Luis-Valentin Lazarus.

Salariul lunar al unui eurodeputat este de aproape 10.400 de euro brut – aproape 8.100 de euro net, după scăderea impozitelor.

Cum statele membre pot impune taxe naționale suplimentare, cifrele nete finale depind de regimul fiscal al țării de origine.

Foștii deputați au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alegeri europarlamentare 2024. BEC a validat voturile: PSD-PNL a obținut 19 mandate în Parlamentul European