Confidenţialitate

Politicianul Valeriu Stoica: Coaliția va rezista până în 2024 pentru că nu e altă variantă, PSD nu vrea la guvernare

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL, spune, la Piața Victoriei, că în actuala coaliție de guvernare nu există probleme atât de mari încât să ducă la crize politice:

„Perioada 1996 – 2000, eterogeniatea coalitiei de guvernare a fost mult mai mare, era vorba acolo de partide istorice. (…) Erau orientări doctrinare foarte diverse, punctul care a unit toate aceste formațiuni politice a fost ideea de reformă, dar fiecare vedea reforma în felul său. (…) N-ar trebui să fie foarte greu de guvernat, iar aceste mici certuri, le spun mici pentru că față de certurile din ’96-’97 sunt mici, creează niște disfuncții în guvernare dar nu sunt așa mari încât să ducă la crize mari de guvernare.”

În schimb, este necesară o mai bună comunicare între partidele aflate la guvernare, spune politicianul:

Cred că e nevoie de o comunicare reală și de un parteneriat real între cei care sunt la guvernare. Criza Voiculescu a fost un moment foarte important pentru ca această comunicare să fie din ce în ce mai puternică și parteneriatul să fie din ce în ce mai puternic.”

În altă ordine de idei, Valeriu Stoica spune că actuala coaliție de guvernare va rămâne la putere până la următoarele alegeri, însă rămâne de văzut dacă și cu același Guvern:

„Coaliția cred că va ajunge cel puțin până în ultimul an în această formulă, până aproape de 2024 va ajunge, nu știu dacă va rămâne același guvern. Coaliția ca atare va rezista până în 2024 pentru că nu e altă variantă pentru România în momentul de față, nici măcar PSD nu vrea să vină la guvernare.

În ceea ce privește starea actuală a partidului pe care l-a și condus la un moment dat, Valeriu Stoica este de părere că PNL se află într-o situație dificilă, întrucât nu și-a făcut reforma internă înainte de alegeri:

„Acum, din păcate, e foarte greu s-o rezolve și e neplăcut că e rezolvată de Parchet, de instanțe. Are un congres PNL, congresul ar trebui să clarifice o parte din aceste chestiuni. Echipa care va conduce PNL după congres ar trebui să inspire mai multă siguranță. (…) Eu cred că PNL este viitorul în continuare, dar trebuie să se reformeze. (…) Nu se pune problema să dispară PNL, problema este dacă va mai rămâne un partid mare după alegeri.”

Și pentru că, deocamdată, doar actualul lider al PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat intenția de a candida la șefia partidului, Valeriu Stoica spune că nu este exclus ca acesta să fie singurul candidat:

„S-ar putea să nu fie un al doilea candidat. Când, după alegerile din 2004 a fost congresul PNL, câți candidați au fost? A fost un singur candidat. (…) S-ar putea să vină și o a treia variantă, pe lângă varianta sigură care este Ludovic Orban, pe lângă varianta probabilă Florin Cîțu, s-ar putea să mai fie și o a treia variantă. Oricine va candida va fi foarte greu să-l învingă pe Ludovic Orban, care deține toate punctele de comandă din PNL, cred că este singurul președinte pe care l-a avut PNL din 90 și până astăzi care știe tot ce se întâmplă în orice organizație comunală.”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea