Confidenţialitate

Poliţia Română va reanaliza toate dosarele penale cu autor necunoscut

Poliţia Română a luat decizia să reanalizeze toate dosarele penale cu autor necunoscut, după apariţia unor informaţii potrivit cărora olandezul care ar fi ucis-o pe fetița din Dâmbovița este bănuit că ar fi agresat sexual, în 2016, altă minoră, în judeţul Iaşi.

Asta înseamnă că sute de mii de dosare vor fi luate din nou la mână – de acelaşi număr de poliţişti.

Este o operaţiune care se face, de fapt, cu o anumită regularitate. Şi – în funcţie de informaţiile nou apărute – unele dosare cu autor necunoscut sunt rezolvate, chiar dacă acest lucru se întâmplă la câţiva ani de la comiterea faptelor.

Multe dosare sunt închise şi rămân cu autor necunoscut din lipsă de probe sau de informaţii. Pe măsură ce apar informaţii noi, ele pot fi redeschise. Însă, informaţia potrivit căreia autorul unui astfel de dosar ar fi olandezul acuzat de agresarea sexual şi uciderea fetiteţ de 11 ani din Dâmboviţa a determinat poliţia romana să decidă reluarea tuturor dosarelor penale cu autor necunoscut.

Bogdan Ghebaur, purtator de cuvant Politia Romana:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prteşedintele sindicatului Liber al Politistilor, Dumitru Coarnă, spune că operaţiunea este necesară, dar că este greu de făcut, atâta timp cât Poliţia se confruntă cu o lipsă de personal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultima statistică a Poliţiei Române arată că în urmă cu 3 ani erau 600.000 de dosare aşa numite AN-uri,adică cu autor necunoscut.

Dumitru Coarnă spune că nu este o cifră mare, comparativ cu numărul dosarelor instrumentate de Poliţia Română.

Reamintim că şi Parchetul general a dispus reluarea tututror dosarelor cu dispariţii de copii, din ultimii 10 ani.